TV: AIK slutar tvåa efter seger mot KFF - Isak målade

AIK knep andraplatsen i allsvenskan 2016.
Säsongen avslutades med en 3-1-seger hemma mot Kalmar FF.
- Vi är trots allt stolta över att vi kommer tvåa, säger tränaren Rikard Norling.

När AIK under söndagen spelade säsongens sista match i allsvenskan, hemma mot Kalmar FF inför 12 076 åskådare, hade man andraplatsen i tabellen att spela om. Tränaren Rikard Norling valde ändå satsa på 19-årige Oscar Linnér mellan stolparna, och förpassade landslagskeepern Patrik Carlgren till bänken.

Men AIK vann, med 3-1, och säkrade därmed andraplatsen eftersom de slutade på en bättre målskillnad än IFK Norrköping.

Det var dock Kalmar som tog ledningen med 1-0 redan i den tionde minuten. En lång passning längs med marken gled igenom AIK:s försvar och fram till Tobias Eriksson i en misstänkt offsideposition, varpå Eriksson förde bollen vidare till Romario som överlistade AIK:s målvakt Oscar Linnér med ett hårt och placerat skott.

I den 41:a minuten kvitterade AIK. 17-årige anfallaren Alexander Isak fick en passning i djupled från Ebenezer Ofori, avancerade in i straffområdet med bollen och sköt in den bakom Ole Söderberg i Kalmars mål. Därmed landar supertalangen på tio allsvenska mål i år.

Tidigt i den andra halvleken gjorde också hemmalaget 2-1. Chinedu Obasi fälldes i Kalmars straffområde och AIK fick straff. Den förvaltade högerbacken Daniel Sundgren genom att dunka in bollen i målvaktens högra hörn.

Med en kvart kvar att spela släckte Ebenezer Ofori till stor del Kalmars hopp om poäng på Friends Arena. Mittfältaren bjöd på ett långskott som han dundrade in i det bortre hörnet.

- Det var en vanlig match som vi tog tre poäng i, säger anfallaren Alexander Isak.

Vad säger du om att du gjorde tio mål den här säsongen?

- Det är väl bra för en debutsäsong, så jag är nöjd.

- Det har varit ett långt och roligt år.

Vad tycker du om lagets säsong?
- Vi kommer tvåa. Det är inte dåligt men vi är ett lag som strävar efter guld så vi nådde inte målet. Men jag tycker vi som helhet gjort en bra säsong, säger Alexander Isak.

Kalmar slutar sexa i allsvenskan 2016.

AIK: Linnér; Väisänen, Karlsson, Johansson; Hauksson, Blomberg, Ofori, Ishizaki, Sundgren; Isak, Obasi.

Kalmar: Söderberg; Nouri, Buskupovic, Elm, Thorbjrönsson; Eriksson, Silva Lima, Elm, Sachpekidis; Romario, Söderqvist.