TV: AIK tillbaka i guldstriden - bara tre poäng till ettan Häcken

Med sitt första mål för säsongen nickade mittbacken Niklas Backman AIK kvar i guldstriden.
-Vi slår i underläge, säger den 23-årige matchhjälten efter 1-0 (1-0) borta mot IFK Göteborg.

Senast AIK vann borta mot IFK Göteborg var säsongen 2009. Då säkrades SM-guldet på Gamla Ullevi i säsongens sista match.
Nu betydde de tre poängen att AIK är kvar i striden om det allsvenska guldet 2012 - tre poäng bakom serieledande Häcken när tre omgångar återstår.

-Det är först nu man kan räkna med en guldstrid. Nu kan man leka med siffror även som tränare, säger AIK-tränaren Andreas Alm, som var mycket nöjd med insatsen mot IFK.

-Vi är med i guldstriden och ni såg varför, säger han.

I första halvlek dominerade AIK stort. IFK Göteborg trycktes tillbaka rejält inför de 10 727 åskådarna på Gamla Ullevi. Gästerna hade ett klart övertag i bollinnehavet och hade bland annat 5-1 i avslut på mål samt 8-0 i hörnor.

-Vi har hand om matchen från första minut. Att ett lag man möter endast har en hörna har jag nog aldrig varit med om, säger Alm.

Segermålet föll i den 15:e minuten och det var en ovan matchhjälte i form av Niklas Backman, som vid första stolpen nickskarvade in en vänsterhörna. Backmans första mål för säsongen och blott andra totalt för AIK.

-Det är första gången i AIK-tröjan jag är matchvinnare, men jag tar gärna på mig den rollen, säger Backman och ler.

AIK imponerade både offensivt och defensivt.

-Funkar pressen där uppe så slipper vi målchanser där nere. Och det var det som funkade i dag, säger den 23-årige mittbacken.

För IFK funkade knappt ingenting. Den fina höstformen - sex raka utan förlust - märktes inte alls hemma mot AIK. Visserligen jämnades spelet ut i andra halvlek, men hemmalaget var långt ifrån poäng.

-Vi skapar i stort sett noll under 90 minuter. Självklart är vi mycket besvikna på resultatet, säger IFK-tränaren Mikael Stahre.

Tabellfyran AIK har nu Syrianska (hemma), Häcken (borta) och Malmö FF (hemma) kvar att möta i racet om guldet.

-Vi slår ur underläge i och med att vi är några poäng bakom, men spelar vi som i dag slår vi alla lag i den här serien, säger Niklas Backman.
Publicerad 2012-10-21 kl 19:35