POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

TV: AIK:s hårda straff - förlust och 150 000 kronor i böter

Här är domen som alla har väntat på: Syrianska tilldöms segern mot AIK med 3-0. AIK måste också böta 150 000 kronor.
- Reglerna är klockrena, säger Khennet Tallinger till fotbollskanalen.se.

I dag torsdag kom domen efter skandalmatchen i Södertälje.

Syrianska tilldöms segern och AIK får böta 150 000 kronor.

Det är dock inte det inkastade knallskottet mot linjedomaren som AIK döms för. Disciplinnämnden menar att det är omöjligt att reda ut vem som kastade knallskottet som skadade linjedomaren Daniel Wärnmark.

Det som AIK straffas för är den övriga pyroteknik som kastades in på planen och över till Syrianskas läktare.

- Det måste delas upp i två delar. Det ena är: vem kastade mot den assisterande domaren? Det andra är: vem kastade i övrigt? Där konstaterar vi att AIK:s supportrar är skyldiga, säger Khennet Tallinger, ordförande i fotbollförbundets disciplinnämnd, till fotbollskanalen.se.

- AIK bär ensamt ansvaret för att matchen avbröts på grund av sina supportrars beteende. I det läget är reglerna klockrena, det andra laget ska tilldömas segern med 3-0, fortsätter Tallinger.

- Böterna är för inkastad pyroteknik. Då räknar man inte bara antal, utan framförallt hur och varför man kastar. Nu kastades de rakt in i en folksamling, mot publik, mot polis och mot funktionärer. Det betraktar vi som särskilt hänsynslöst och en påtaglig fara för personskada.

En bollkalle ska ha brännskadats av inkastade föremål från AIK:s läktare, men disciplinnämnden menar att det inte finns några bevis för detta.

- Syrianska påstår att en bollkalle ska ha skadats, men de har inte visat någon som helst dokumentation. Inga läkarintyg, inga journalanteckningar. Därför kan vi inte säga att en bollkalle har skadats, säger Tallinger.

- De har gjort en anmälan, då är det upp till dem att komma med bevisning. Det minsta man kan begära är dokumentation som visar att pojken över huvud taget har skadats. Av det filmmaterial vi har tillgång till finns det ingenting som tyder på det.

Syrianska har kritiserats för bristande säkerhetsarrangemang, men Tallinger är noga med att Södertäljeklubben inte funnits skyldiga till någonting.

- Ingenting sådant är bevisat. Vi har inte funnit att Syrianska på något sätt har brutit mot bestämmelserna.

Vad har ni använt för bevismaterial?
- Vi har tagit del av 18 filmsekvenser som är opartiska och oredigerade. Sedan har båda föreningarna skickat in eget redigerat material. Av naturliga skäl har sådant material lägre bevisvärde.

Har ni ändå använt er av det?
- Nej. Vi har tittat på det, men valt att använda det oredigerade materialet.

I måndags försenades Göteborgsderbyt mellan IFK Göteborg och Gais sedan bengaliska eldar gjort att det börjat brinna på läktaren. Khennet Tallinger säger sig dock inte kunna göra några jämförelser mellan incidenterna.

- Jag har inte någon som helst kunskap om vad som skedde i Göteborg. Vi har inte fått upp det än. Jag utgår från att det har kommit in en anmälan, men den har inte nått oss i nämnden, säger han.

Disciplinnämnden skriver också i sitt beslut att upprepade liknande händelser kan leda till att AIK tvångsnedflyttas:

"Disciplinnämnden vill också erinra om bestämmelsen i samma lagrum, tredje stycket, vari stadgas, att 'vid upprepade förseelser kan förenings lag uteslutas ur den serie laget deltar i' " står det i beslutet.

Det var den 25 april som skandalmatchen spelades i Södertälje. Syrianskas mittfältaren Dinko Felic nickade in 1—0 efter 20 minuter. En knapp minut senare fick AIK:s Ibrahim Bangura rött kort efter att bland annat ha stämplat Syrianskas målvakt Dwayne Miller.

I samma ögonblick började smällare flyga in på planen, en av dem landade precis vid assisterande domaren Daniel Wärnmark, som fick föras till sjukhus med hörselproblem.

Matchen avbröts och spelades aldrig färdigt.

Publicerad 2011-05-12 kl 16:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå