TV: AIK:s sköna triumf - sänker Dif i sista Råsundaderbyt

Dif-AIK 0-3

0-1 Karikari 49'

0-2 Bangura 72'

0-3 Borges 86'

AIK fick sista ordet i derbysammanhang på Råsunda. AIK vann över Djurgården med 3-0 (0-0) i det sista allsvenska derbyt på den gamla nationalarenan.

Av två formstarka lag var AIK klart vassast.

- En bra seger. Den gör att vi kanske kan vara med i guldstriden, sade AIK:s tränare Andreas Alm efter segern.

AIK:s offensiva styrka avgjorde det emotsedda derbyt. När Djurgården inte fick ut något av sitt tidiga övertag, var det spelare som Martin Kayongo-Mutumba, Mohamed Bangura och Kwame Karikari som visade hur effektiv offensiv ska gå till.

- Spelarna gjorde en fantastisk insats som lyfte sig efter inledningen. De första 20 var vi inte med, sade Andreas Alm.

- Dessutom fick vi utdelning i andra halvlek.

• En omarkerad Karikari vinklade in 1—0 i bortre burgavlen i 49:e minuten.
  • Djurgårdens målvakt Kenneth Höie var maktlös när Bangura fick fullträff efter hörna i 71:a minuten.
  • Celso Borges fullföljde AIK-triumfen med att pricka in 3—0 med några minuter kvar.

- Snygga mål, bara att lyfta på hatten, sade Djurgårdens manager Magnus Pehrsson.

- Vi började bra, men i andra halvlek fick vi en dålig start och vi hade en dålig period. AIK vann välförtjänt.

Sviten bröts

Djurgården fick sviten på 16 raka matcher utan förlust och fyra raka segrar bruten. Trots tidigt tryck mot AIK-målet lyckades man inte skapa de där riktigt farliga målchanserna. Nye målfavoriten Erton Fejzullahu hittade inte lägena.

AIK är nu definitivt med i guldkampen och höstformen tycks inte avta. Det kan behövas, med sex matcher i Europa League på programmet. Närmast väntar Napoli borta på torsdag.

- Det är "all in" i alla matcher, försäkrade Andreas Alm. Vi har den mest hektiska matchperioden bakom oss.

Flera avbrott

Nästan 31 000 hade lockats till sista derbyt och inramningen var effektfull. Men matchen försenades och stoppades i omgångar beroende på att kollektivtrafiken brakade ihop av publiktrycket och för att bengaler från båda klackarna lade Råsunda i en rökmatta och domaren Jonas Eriksson valde att vänta med att blåsa i gång andra halvlek.

AIK har fler "sistamatcher" kvar på sin hemmaarena. Laget ska spela ut allsvenskan och Europa League innan grävskoporna tar över den gamla nationalarenan.

MINUT FÖR MINUT-RAPPORT HÄR

Dif: Höie, Gustafsson, Toivio, Bergström, Dahlén, Hämäläinen, Tibbling, Sjölund, Nymann, Keene, Fejzullahu

Avbytare: Vaiho, Östberg, Rajalakso, Chibsah, Hellquist, Span, Kamara

AIK: Turina, Lorentzon, Karlsson, Majstorovic, Johansson,  Daníelsson, Mutumba, Borges, Karikari, Gustavsson, Bangura.

Avbytare: Stamatopoulos, Åhman Persson, Tjernström, Atakora, Quaison, Moro, Lundberg, Goitom.

Publicerad 2012-09-16 kl 17:11