Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
14v

TV: Återupplev Källqvists vansinniga tunnel: "Kommer aldrig få se något liknande igen"

Foto: C More.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Källqvists tunnel i spelaren.

Christoffer Källqvist lägger ner sin elitsatsning till nästa säsong, berättar han för Fotbollskanalen.
En av snackisarna från hans karriär? När han 2013 tunnlade Marcus Ekenberg.
- Något av det mest speciella jag varit med om, minns C Mores kommentator Patrik Westberg.

Det blir inget mer spel för Christoffer Källqvist efter den här säsongen. I alla fall så länge han inte tvingas vikariera i målet om Häckens ordinarie målvakter i A-lagstruppen skulle vara otillgängliga för spel. Det berättar 35-åringen i en intervju med Fotbollskanalen. Hans höftproblem gör att det inte är möjligt för honom att fortsätta sin elitsatsning, men tanken är att Källqvist ska få någon sorts roll som målvaktstränare i Häckens verksamhet nästa år och kunna rycka in mellan stolparna om det "krisar".

Veteranen har under hela sin karriär spelat för Häcken och varit med om mycket med klubben från Hisingen. Om något sticker ut? Ja, en matchsekvens från den 21 april 2013. Då tog Häcken emot Mjällby i en allsvensk match på Rambergsvallen och i den 52:a minuten, vid ställningen 0-0, fick Källqvist för sig att ensam i sitt straffområde tunnla en framstormande motståndare i form av Marcus Ekenberg. Situationen gjorde att C Mores kommentator Patrik Westberg blev helt tagen på sängen.

- Vad gör Källqvist? Gör han en tunnel på Ekenberg? Är han möjligtvis frisk? Titta här. Hahaha. Den finns inte, alltså man gör inte på det viset, sa Westberg i sändningen från matchen.

Tunneln blev en viral succé och en världsnyhet som roade många, men inte Häckens dåvarande tränare Peter Gerhardsson.

- Jag tror inte att vi får se det någon mer gång, så ni som varit här har varit med om en historisk händelse... Det finns gränser kan jag säga och det vete fan om inte den passerades i dag, sa Gerhardsson efter matchen enligt Aftonbladet.

Vad Källqvist säger om finten i dag? Ja, han har inte direkt glömt den.

- Jag blir påmind om den titt som tätt. Det är ingenting jag kommer att lära ut till de unga målvakterna, men den finns helt klart med (bland starka minnen från karriären). Så är det ju, säger keepern och skrattar.

En som med glädje kommer bära med sig minnet av den oväntade tunneln för lång tid framöver är just nämnde Patrik Westberg, vars referat uppmärksammades stort efter matchen.

- Det är nog en av de mest speciella händelserna jag varit med om, just för att det kom så oväntat, säger kommentatorn.

- Det stod 0-0 och matchen hade ju betydelse för båda för lagen, så det var ju inte så att det inte spelade någon roll vad han gjorde. Därför kom tunneln så oerhört oväntat. Jag minns att jag nästan tappade det. Jag förstod inte vad som hände. Jag blev så otroligt överraskad och jag blev ju på något sätt glad att det hände något så oväntat från en spelare som heller inte är känd för att vara mjuk med fötterna.

Om sin reaktion på tunneln säger Westberg:

- Jag använde väl språket på ett sätt som jag inte gör normalt. Det blev väldigt spontant, jag undrade ju nog om det var något fel på karln. 

Han skrattar till.

- Jag tänkte: ”Händer verkligen det här?”. Det är ju en liten fin tunnel, en man skulle kunna göra på mittplan när det är ofarligt. Men den skulle ju inte komma där och jag kan aldrig tänka mig att jag kommer få se något liknande i en match som gäller mycket.

- Källqvist är ju inte den som sticker ut och gör grejer för att synas, utan han är ju en ganska försiktig general som är väldigt sympatisk och trevlig när man träffar honom i arbetssammanhang. Det är ju det som gör det roligt. Det finns ju ändå fotbollsspelare som gör saker för publiken, men jag kommer inte ihåg att han har gjort något bara för att på något sätt få uppmärksamhet. Det kom nog väldigt spontant för honom, skulle jag tro. Jag undrar om han verkligen visste vad han gjorde. Det är ett jättehärligt minne.

Westberg fortsätter:

- Ekenberg blev ju också så tagen att han vände om och klappade om Källqvist. Det var också så fint. Båda lagen behövde vinna, men i det läget kunde de bara skratta åt det båda två. Det var så många komponenter i det som var så härligt och fint.

Hur ser du på Källqvists spelarkarriär och är det den här händelsen du kommer minnas främst från den?
- Absolut, jag kommer ju aldrig någonsin glömma det som hände. Jag tycker han bara blev en bättre och bättre målvakt med åren, en mer och mer stabil målvakt. Han har varit en väldigt duktig och modig målvakt. Han känns som en målvakt och en spelare som gjort vad som helst för sitt lag. Jag känner inte honom personligen, men just den typen av spelare som inte hörs och syns i onödan men ändå är så oerhört lojal kan jag verkligen uppskatta, säger C More-kommentatorn.

Publicerad 2018-10-09 kl 10:52
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons