TV: Åtvidaberg tappade i slutminuten efter Kamaras kvittering

Hemmalaget Åtvidaberg såg ut att gå mot en viktig seger i östgötaderbyt.
Då slog Alhaji Kamara till på tilläggstid för IFK Norrköping.

Tio poäng på 19 omgångar. 15 segerlösa matcher sedan säsongens enda trepoängare. Och 15 seriematcher i rad mot IFK Norrköping utan vinst.

Det var den allsvenska jumbon Åtvidabergs minst sagt skrala facit inför måndagens östgötaderby. Samtidigt kom tabellfyran Norrköping med bara en förlust på de 15 senaste omgångarna och med vetskapen om att en vinst skulle ta laget upp på 41 poäng, precis som ledande IFK Göteborg och tvåan Elfsborg.

Dessutom var hemmalaget rejält skadedrabbat.

Om i princip allt talade för Norrköping på förhand? Ja.

Men derbyn är derbyn, och ofta spelar tabellplaceringar eller skillnad i poäng - 28 i det här fallet - mindre roll än i andra matcher.

Åtvidaberg visade upp en "sista chansen-desperation" som gästerna stundom hade väldigt svårt att hitta något motdrag på.

Lägg där till en storspelande målvakt i Gustav Jansson - som på nytt fick chansen i ryggskadade Henrik Gustavssons frånvaro.

Dahlén utnyttjade miss
Det såg ut att räcka hela vägen till säsongens blott andra seger och att passera Örebro i tabellen.

Norrköpings inhoppare Alhaji Kamara fick en av många bra kvitteringschanser, men Gustav Jansson räddade den nicken. Men på tilläggstid slog Kamara till på nytt, och då kunde inte ens Jansson rädda.

Norrköping inledde visserligen matchen bäst, och Arnór Traustason hade ett jätteläge. Men ju längre den första halvleken förlöpte, desto bättre blev Åtvidaberg. I den 32:a minuten ställde hemmalaget om och John Owoeri slog en djupledsboll mot Andreas Dahlén. IFK Norrköpings målvakt David Mitov Nilsson kom ut tidigt, men felbedömde situationen. Det utnyttjade Dahlén - i Norrköping 2004-2005 - och satte 1-0.

- Mitov Nilsson missbedömer och jag ser det tidigt och kan lura honom, sade Dahlén till C More.

Trippelchans - trippelmiss
Norrköping saknade dock inte chanser.

Tvärtom.

Emir Kujovic har vräkt in 13 mål och delar skytteligaledningen tillsammans med AIK:s Henok Goitom. Men Kujovic har också svarat för flera rejäla missar - bland annat en rejäl sådan i hemmamötet med just Åtvidaberg i våras.

I den 39:e minuten hade han inte mindre än tre lägen inom loppet av några sekunder. Gustav Jansson räddade både första och andra läget. Tredje? Det stod Andreas Dahlén i vägen för på mållinjen.

I den andra halvleken handlade det mesta om Norrköping. Men laget visade upp en stor ineffektivitet - och guldtåget såg ut att försvinna.

I stället är det Åtvidaberg som fortsatt är fastnitat i botten.

Publicerad 2015-08-17 kl 21:18