Bajens norrman sänkte Blåvitt - framför ögonen på Lagerbäck

STOCKHOLM. Hammarbys Sander Svendsen sänkte IFK Göteborg. Då satt Norges förbundskapten Lars Lagerbäck på läktaren och log stort.
- Fantastiskt att få göra mål, säger Svendsen till C More.

Under onsdagen möttes de allsvenska mittenlagen Hammarby och IFK Göteborg på Tele2 Arena, inför 20 650 åskådare. Det blev en tajt tillställning som hemmalaget till slut vann med 2-1.

I paus stod det dock 0-0. Inget av lagen skapade några mängder av farligheter, men de saknade heller inte lägen att spräcka varandras nollor. Blåvitt var närmast att ta ledningen i den 21:a minuten, när Hammarbys keeper Johan Wiland fick sträcka ut rejält på en nick från Thomas Rogne efter hörna.

Under den sista kvarten av den första halvleken hotade sedan hemmalaget framåt. Pa Dibba sköt utanför i den 34:e minuten när han fick bollen i ett bra läge inne i straffområdet och bara någon minut senare slarvade Bajen bort ett fyra mot två-läge. I anfallet därefter hittade Birkir Mar Saevarsson in med ett inlägg till en fri Pa Dibba någon meter ifrån mål, men då missade Dibba bollen.

Målen skulle alltså istället komma i den andra halvleken. I den 54:e minuten bjöd IFK Göteborg på ett klapp-klapp-spel genom Sebastian Eriksson, Sören Rieks och Mikkel Diskerud som ledde fram till 1-0. Diskerud kunde helt ensam i straffområdet rulla in bollen i nät.

Men bortalagets glädje varade bara i fyra minuter, för i den 58:e minuten dunkade Hammarbys lagkapten Kennedy Bakircioglu in en frispark lågt vid Pontus Dahlbergs högra stolpe från 25-30 meter. Bakircioglu startade i Serge-Junior Martinsson Ngoualis (skadad) och Jeppe Andersens (avstängd) frånvaro.

Bara tre minuter efter 1-1-målet fullbordade Hammarby sin vändning. Nyförvärvet från Molde, offensive Sander Svendsen, fick bollen i straffområdet av en framrusande Birkir Mar Saevarsson och sköt från nära håll ett skott som Pontus Dahlberg räddade. Men Svendsen tog hand om returen och tryckte in 2-1. På läktaren fångades Norges förbundskapten, svenske Lars Lagerbäck, av en C More-kamera precis efter målet. Lagerbäck log, brett.

- Det här var Väldigt härligt. Fantastiskt att få göra mål och vara med och ta tre poäng. Det här smakar väldigt gott, säger Svendsen till C More.

C More: Lars Lagerbäck satt på läktaren, vad tror du han tyckte om din insats?

- Det får du nästan fråga honom om. Det viktigaste för mig är att prestera för laget. Allt sådant annat får vara en bonus.

Svendsen, som mot IFK gjorde comeback efter lårbekymmer, ses som en stor talang i Norge och är en del av det norska U21-landslaget just nu.

IFK Göteborg försökte trycka på för en kvittering mot slutet av matchen och skapade en del farligheter. I den 78:e minuten räddade Johan Wiland återigen en farlig nick från Thomas Rogne och några minuter senare tog Wiland hand om en Tobias Hysén-frispark från nära håll.

Hammarby höll undan och vann med 2-1, och går därmed upp på sjundeplatsen i allsvenskan. IFK Göteborg stannar kvar på tiondeplatsen, tre poäng bakom Bajen.

- Det är naturligtvis en besvikelse. I första halvlek var det upp och ner. Andra halvleken hade vi egentligen bra tag i och vi hade väldigt många möjligheter. Vi var inte tillräckligt skickliga i sista delen. Vi har för andra matchen i rad ett kolossalt övertag i avslutsstatistiken, men det hjälper inte. Sen släppte vi in två ganska enkla mål och då får vi stryk, säger Blåvitts tränare Alf Westerberg till C More.

- Frisparken var långt utifrån och på det andra målet var vi tyvärr lite för heta högt upp i plan. Det är misstag i försvarsspelet, utvecklar Westerberg.

Om IFK:s ineffektivitet säger Westerberg:

- Vi måste bryta den trenden, naturligtvis.

Startelvor

Hammarby: Wiland - Saevarsson, Fenger, Paulsen, Solheim - Hamad, Bakircioglu, Svendsen, Smarason, Tankovic - Dibba.

IFK Göteborg: Dahlberg - Salomonsson, Rogne, Boo Wiklander, Nordström - Diskerud, Sakor, Eriksson, Rieks - Boman, Hysén.

Matchen sänds på C More Fotboll och kan även streamas på cmore.se.