TV: Blåvitt körde över AIK - lyfter till toppen av allsvenskan

GÖTEBORG. Blåvitt har gått om AIK i den allsvenska tabellen.
Man vann måndagens rivalmöte på Ullevi med 3-0.
- Vi vill bevisa att vi inte är så dåliga som alla säger, säger Karlsson Lagemyr till C More.

Under måndagskvällen tog IFK Göteborg emot rivalen AIK på Ullevi i Göteborg, inför 15 311 åskådare.

Den första halvleken var hemmalagets. Blåvitt skapade de farligheter som matchen bjöd på då. I den 24:e minuten var IFK väldigt nära att göra 1-0. AIK:s målvakt Oscar Linnér sprang då ut från sitt straffområde för att stoppa ett anfall, men det hela slutade i att Alhassan Yusuf hann fram till bollen först och fick in den i straffområdet där Robin Söder mer eller mindre fick öppet mål. Avslutet från nära håll räddades dock av Per Karlsson som kastade sig fram och blockerade skottet.

Några minuter senare sköt Giorgij Charaisjvili en frispark i stolpen och ut. Georgiern skulle dock hitta nätmaskorna, just på en frispark, lite senare. På tilläggstid i den första halvleken dundrade han in 1-0 längs med marken från långt håll, när AIK:s mur splittrades. Bollen gled förbi Oscar Linnér, som inte hann ner i gräset snabbt nog.

- Muren måste man ifrågasätta, sa expertkommentatorn Anders Andersson i C Mores sändning från matchen.

I C More-studion i paus kritiserades dock mest Linnérs ingripande, av experten Alexander Axén.

- Den där får inte gå in. Den måste Oscar Linnér ta, titta på avståndet, sa Axén.

Tidigt in i den andra halvleken skapade AIK en farlighet som kunde gett 1-1, men då räddade Giannis Anestis en lurig cykelspark från Heradi Rashidi. Bara minuter senare var Blåvitt på väg att göra 2-0 (nick från Charaisjvili) men återigen fanns Per Karlsson på rätt plats när Oscar Linnér hade klivit ut ur sitt mål och räddade sitt lag från ett baklängesmål.

2-0 kom istället i den 66:e minuten. Giorgij Charaisjvili hittade fram till Patrik Karlsson Lagemyr på vänsterkanten, som vek in i straffområdet och avlossade ett skott mot den främre stolpen. Oscar Linnér fick handen på bollen, som dock därefter knorrade sig in bakom honom i målet.

- Det känns som att Linnér skulle kunna rädda den där också, sa expertkommentatorn Anders Andersson.

IFK kontrade även in 3-0 i den 81:a minuten, när AIK gick framåt för en reducering. Patrik Karlsson Lagemyr serverade Sargon Abraham som gled igenom AIK:s försvar och lirkade in bollen bakom Linnér.

IFK Göteborg vann matchen med 3-0 och i och med segern är man nu förbi AIK i tabellen. Blåvitt har skrapat ihop tio poäng på sina sex matcher och har bara en pinne upp till serieledaren Djurgården. AIK står kvar på åtta poäng.

- Det är oerhört skönt. Ett mål, en assist och vinst mot AIK tar man alla dagar i veckan, säger Patrik Karlsson Lagemyr till C More.

- Vi har jobbat på det som vi behövde förbättra från förra året och gjort väldigt många bra matcher senaste tiden. Vi tar bara en match i taget och fokuserar på nästa och det har ju gått bra hittills, fortsätter han.

IFK Göteborgs lag: Giannis Anestis - Sebastian Ohlsson, Carl Starfelt, André Calisir, Victor Wernersson - Patrik Karlsson Lagemyr, August Erlingmark, Alhassan Yusuf - Benjamin Nygren, Robin Söder (Sargon Abraham 36), Giorgij Charaisjvili

AIK:s lag: Oscar Linnér - Daniel Sundgren, Per Karlsson, Karol Mets, Rasmus Lindkvist -  Enoch Kofi Adu, Tarik Elyounoussi, Heradi Rashidi (Saku Ylätupa 60), Chinedu Obasi (Bilal Hussein 85), Jack Lahne - Henok Goitom (Anton Salétros 74)