POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

TV: Då: 8-årigt underbarn - Nu: allsvensk ytter: "Jag ville bli som Maradona"

Foto: C More/TV4/Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se inslaget med Vecchia i spelaren.

2004 var Stefano Vecchia Holmquist med i TV4-dokumentären "Svenska underbarn".
Då drömde han om att bli som Maradona, och nu är han en allsvensk 23-åring med en inte riktigt lika hög målsättning.
- Men jag vill nå en bra liga. Serie A hade varit väldigt fint, säger Stefano till Fotbollskanalen.

Som sjuåring bytte Stefano Vecchia Holmquist Vasalund mot Brommapojkarna - och kort därefter uppmärksammades han stort i TV4-dokumentären "Svenska underbarn", som sändes 2004. I programmet berättade pappan Renato hur flera italienska lag som Lecce, Inter och Atalanta redan då var intresserade av Stefano.

Vid tidpunkten då dokumentären filmades spelade talangen med två år äldre spelare i BP.

- Han är säkert snabb i sitt motoriska system. Han har en mycket bra förmåga att beskriva för sig själv, helt omedvetet, hur han ska träffa bollen. Han har en direktkoppling mellan synsystemet och motorstyrningssystemet, och känselsystemet för hur det kommer kännas när bollen träffar foten. Så allt det där kan han delegera långt ner i hierarkin och därmed få väldigt fina och små automatiska rörelser, sa Martin Ingvar (professor i kognitiv neurofysiologi) i dokumentären.

Pappa Renato berättade i dokumentären att fotbollstalangen troligtvis kommer ifrån Stefanos farfar, som spelade i Inter.

- Han måste ha fått tekniken och fotbollskänslan från min pappa. För jag hade inte det där, sa Renato.

I programmet slog också Stefano sitt rekord när det gäller att "kicka", och han lyckades utradera sitt gamla rekord på 383 tillslag. Ny toppnotering? 431.

När Fotbollskanalen träffar Vecchia Holmquist inför den kommande allsvenska säsongen med Sirius och låter honom få se bilder från dokumentären strålar yttermittfältaren upp i ett stort leende. Om sitt lyckade rekordförsök säger 23-åringen:

- Jag minns att det var lite press, men det var kul. Farsan är ju rätt hård, han står där och kollar. Hade jag inte klarat det hade han blivit rätt arg, tror jag (skratt).

- Det känns som att jag inte riktigt förstod vad som hände när dokumentären spelades in. Det var någon kameraman som följde efter mig och jag förstod väl att jag var duktig och kunde göra bra grejer med bollen, men annars tänkte jag mest att det bara var en kameraman som följde efter mig.

Stefano beskriver sina minnen från tiden för dokumentären som "härliga". 

- Det var väldigt längesen jag såg den. Jag har inte sett den på säkert sju-åtta år, men det är fruktansvärt kul att se nu. Jag tror att jag har något band hemma i källaren, säger han och reagerar på bilderna från programmet:

- Det sjuka är att jag är så liten där, jag tror inte att jag då förstod hur liten jag var. Jag var ändå rätt duktig, det ser man ju.

Vad hade du för drömmar då?
- Jag skulle bli proffs. Jag kommer ihåg en tidningsartikel från den tiden där jag sa att jag ville bli som Maradona. Det var det jag drömde om då. Jag gick bara på att jag skulle bli bäst, det fanns inget annat.

Hur drömmarna ser ut nu? Annorlunda, men det råder ingen tvekan om att han har en hög målsättning när det gäller fotbollskarriären.

- Nu är det väl lite svårare att bli som Maradona, men det är klart att jag vill som alla andra komma så långt jag kan. Jag vill utomlands till en större liga. Jag har inga planer på att vara kvar i Sverige särskilt länge. Mitt mål är att komma till en bra liga och göra det bra där, säger Vecchia Holmquist.

Just nu tillhör yttermittfältaren IK Sirius, och för Uppsala-klubben gjorde han fyra mål och tre assist på 17 allsvenska framträdanden förra året. Vägen till Sirius, som han kom till inför säsongen 2017, har gått via BP:s akademi och ett genombrott i BP:s A-lag.

Men resan efter dokumentären har varit långt ifrån spikrak.

- Det har gått mycket upp och ner. Jag har varit väldigt mycket skadad. Jag var borta mellan att jag var 15 år till att jag var 17 år, på grund av skada. Jag missade väldigt mycket där. Sen har det gått fantastiskt bra vissa år. Men jag har varit mer skadad än de flesta.

- När jag var yngre tränade jag väldigt mycket och jag besökte klubbar som Chelsea, Manchester United, Inter och Feyenoord. Det kan ha blivit ganska mycket för mig. Jag tror att jag var hos alla klubbar en sommar när vi hade uppehåll. Det var en väldigt bra erfarenhet men det var ganska tufft.

I dokumentären framgår det av dåvarande supertalangens pappa att Stefano aldrig ville se på sin idrott (han tävlade bland annat även i friidrott) som en lek. Han ville alltid ta den på fullaste allvar, och vinna varje gång.

- Förlorade jag någon tävling så gick jag hem och grät. Det var det värsta som kunde hända, berättar nu Stefano.

- Nu kanske jag inte går hem och gråter, men jag är en tävlingsmänniska och efter förluster är jag helt förstörd. Men nu handlar det lite mer om att utvärdera. Då var det mest gråt. Jag har mognat lite med åren, förhoppningsvis.

Om sin närmaste målsättning framöver säger Vecchia Holmquist:

- Först och främst vill jag slå igenom i allsvenksan. Jag vill verkligen sticka ut och göra en riktigt bra säsong.

En liga som ligger Sirius-spelaren varmt om hjärtat är Serie A.

- Det hade varit väldigt fint att spela där. Jag har släkten i Italien, i Milano, och kan flytande italienska. Så det är klart, Serie A hade varit väldigt bra. Där hade jag känt mig väldigt hemma, avslutar han.

Se ett kortare smakprov ur dokumentären "Svenska underbarn" HÄR.

Se inslaget med Vecchia i spelaren ovan.

Publicerad 2018-03-06 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto