Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

TV: Det här är SFSU – "Supportrarna det viktigaste som finns"

Nästa

Avbryt
Försök igen

SFSU har fått ett stort inflytande inom svensk fotboll. Föreningen som bildades 2008 för supportrarnas talan i debatten om fotbollens utveckling.
- Det är naturligt att vi tar en stor roll, säger ordföranden Tony Ernst.

2008 bildades Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU. Den rikstäckande organisationen är till för och representerar fotbollssupportrar och ska föra deras talan i debatten om svensk fotbolls utveckling. Innan SFSU bildades saknades ett sätt för supportrar att föra en gemensam talan.
- Det var en känsla bland supportrarna att vi måste nog samlas i en gemensam kraft och kunna bli nån form av samtalspartner. Om vi ska kunna föra de här frågorna vidare, som är viktiga för oss. Och det gällde ju framförallt föreningsdemokratin, alltså 51 procent-regeln, som redan då var uppe på tapeten, säger Tony Ernst, ordförande i SFSU.

En av de stora frågorna som SFSU engagerade sig i var bevaringen av 51 procent-regeln. I korthet innebär regeln att svenska idrottsföreningar får driva delar av sin verksamhet i form av idrottsaktiebolag, men föreningen måste själv äga minst 51 procent och därmed behålla kontrollen över klubben. Det betyder att enskilda aktieägare inte kan köpa sig en majoritet i en klubb.

SFSU slogs för att bevara regeln, och man lyckades.
- Det är vår stora strid och vår stora seger. Och det är också den som gav oss det stora mediala genomslaget. Och det är en fråga som nästan alla fotbollssupportrar kunde enas kring, säger Tony Ernst.

SFSU har också varit motståndare till ståplatsreducering på svenska läktare. Och under senare år har man varit engagerade i pyroteknik-frågan, något som SvFF har lyssnat på och genomfört flera regeländringar till nästa säsong. Bland annat så ska inte klubbarna kunna straffas för bengalbränning om man har vidtagit de säkerhetsåtgärder som krävs av klubbarna. Dessutom ska legal pyroteknik tillåtas i vissa former.

Att SvFF lyssnar på SFSU i de frågor som de tar upp ser Tony Ernst som positivt, men han tycker inte det är konstigt att de fått ett stort inflytande inom svensk fotboll.
- Jag skulle vilja påstå att supportrarna inom svensk fotboll är det viktigaste som finns. Och eftersom vi är det och nu har lyckats organisera oss så är det naturligt att vi tar en stor roll, säger han.

Under senare år har SFSU varje år valt ett antal fokusfrågor för nästkommande år. 2015 kommer man att fortsätta arbetet med pyroteknik och arbetar för att den legala pyrotekniken ska vara så lika den illegala som möjligt. Man vill också förbättra sin egen "infrastruktur" gällande bland annat hemsida och finansiering av verksamheten.

Under söndagen håller SFSU årsmöte. Då röstar medlemmarna fram en ny styrelse och de fokusfrågor som man ska jobba med under 2015 ska bestämmas.

Publicerad 2014-11-30 kl 10:33
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons