TV: Dibba derbyhjälte för Hammarby - avgjorde sent mot AIK: "En dröm"

SOLNA. Pa Dibba spelade i Hammarby som ungdom.
Under måndagen avgjorde han derbyt borta mot AIK med ett sent 2-1-mål.
- Jätteskönt, det är en dröm för mig, säger Dibba till Fotbollskanalen.

Måndagens derby mellan AIK och Hammarby blev en jämn batalj inför 32 318 åskådare på Friends Arena. Längst strå drog bortalagen Bajen, efter ett sent mål.

AIK fick annars en kanonstart på matchen. För redan i den 14:e minuten nickade kaptenen Nils-Eric Johansson in 1-0 på ett inlägg från Stefan Ishizaki. Hammarbys högerbacken Birkir Mar Saevarsson stod kvar i gräset och kunde inte stoppa ”Nisse” från att knoppa in ledningsmålet.

Men Saevarsson skulle få en snabb revansch. I den 18:e minuten hittade han nämligen in till Arnor Smarason i offensivt straffområde med en pass längs med marken. Smarason skarvade sedan bollen och fick se sitt skott slinka in vid den bortre stolpen.

I paus stod det 1-1 och i den andra halvleken tryckte AIK på för att få in ett 2-1-mål, men utan att lyckas. Henok Goitom hade en vass nick på hörna i den 55:e minuten, som Ögmundur Kristinsson räddade, och minuten senare sköt samme Goitom ett skott tätt utanför ena stolpen.

Pa Dibba var sedan nära att ge Hammarby ledningen, i den 68:e minuten. Men anfallarens skott gick precis utanför den bortre stolpen. I den 79:e minuten kom dock avgörandet och Dibbas mål. AIK:s mittback Sauli Väisänen stod för en misslyckad rensning som hamnade hos Arnor Smarason, som i sin tur kunde hitta in till en fristående Dibba i straffområdet. Anfallaren tog emot bollen och rullade in 2-1 bakom Oscar Linnér, vilket fick Hammarbys supportrar att explodera av glädje.

- Jag har spelat i Bajen länge, jag började ju spela i Bajen och det har varit en dröm att få avgöra ett derby, säger Dibba till Fotbollskanalen.

- Det är en fin klubb, jag har sett hur fansen alltid stöttar laget och jag har själv suttit på läktaren och kollat på Bajen-matcher. Då har jag tänkt: "En dag vill jag spela här".

- Jag visste att jag alltid får någon chans när motståndarna trycker på.

Har du gjort något häftigare eller större mål någon gång i karriären?
- Nej, svarar Dibba bestämt och snabbt.

- Det här är mitt bästa mål.

På plats på Friends Arena var kompisar från Brandbergen, Stockholmsförorten som Dibba växte upp i. Det blev en speciell dag för anfallaren, helt enkelt.

- De stöttar alltid, säger han och ler.

Dibba fick annars springa mycket i det tysta mot AIK, eftersom hemmalaget förde spelet till mångt och mycket och han ofta blir ensam i Hammarbys 4-1-4-1-system.

- Jag snackar mycket med honom om det där, för det är en väldigt otacksam roll han har som ensam anfallare. Han blir uppkäkad i princip varje gång och det är inte för att han är en dålig spelare, utan på grund av hans roll. Han ska ha en stor eloge för att han håller temperamentet nere och väntar på sin chans. Det var så jävla kul att se honom göra det där målet. Det förtjänar han verkligen, säger Hammarbys mittback Richard Magyar.

Lagkaptenen Kennedy Bakircioglu om Dibba:
- Jag är jätteglad för Pa. Han sliter enormt mycket under alla matcher, springer själv och ibland blir han för isolerad. Det är kul att vi får igång honom, för han är väldigt viktig för oss. Så det är extra kul att han fick göra det här målet.

Någon minut senare sköt Jiloan Hamad i ribban när han efter samspel med Pa Dibba skapade en chans att sätta 3-1. Men matchen slutade 2-1 och därmed har Hammarby tagit sin första allsvenska seger för året. Båda lagen står på fyra poäng efter tre spelade omgångar.

I klippet ser ni höjdpunkterna från matchen.

AIK:s lag: Oscar Linnér - Sauli Väisänen, Per Karlsson, Jesper Nyholm (Amin Affane 77) - Daniel Sundgren, Stefan Ishizaki, Kristoffer Olsson (Johan Blomberg 72), Nils-Eric Johansson - Henok Goitom, Sulejman Krpic (Eero Markkanen 77)

Hammarbys lag: Ögmundur Kristinsson - Birkir Mar Saevarsson, Joseph Aidoo, Richard Magyar, Mats Solheim - Arnor Smárason, Kennedy Bakircioglu (Serge-Junior Martinsson Ngouali 75), Johan Persson, Jiloan Hamad - Björn Paulsen - Pa Dibba