POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

TV: Domarbas varnar för målfirande med fans

Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX /

Nästa

Avbryt
Försök igen

Norrköpings Gunnar Heidar Thorvaldsson hoppar över reklamskyltarna efter sitt 1-1 mål i söndagens allsvenska match i fotboll mellan IFK Norrköping FK och AIK på Nya Parken i Norrköping

Tre spelare varnades i helgen efter att ha firat mål utanför planen. Nu kritiseras domarna för att vara för stränga. Men domarbasen Bo Karlsson köper inte kritiken.
- Det blir svårt att dra gränser, hur länge ska man stanna och fira? säger han.

Det firades ordentligt i allsvenskan under helgen – allt för mycket enligt domarna. ÖSK:s Alhassan ”Crespo” Kamara efter sitt 2-2-mål mot Syrianska, Kwame Karikari efter sitt 2-1-mål mot IFK Norrköping och motståndarlagets Gunnar Heidar Thorvaldsson efter sin 1-1-kvittering i samma match. Thorvaldsson var ursinnig efter matchen. Liksom ”Crespo” är han nu avstängd efter att ha hoppat över reklamskyltarna och firat.

– Jag tycker det är jävligt ”light” alltså. Nu är jag avstängd i nästa match mot Örebro. Vafan ska jag göra? Jag kommer med fart, ska jag försöka bromsa och ”dra en baksida” eller vafan ska jag göra? Jag är riktigt förbannad, sade islänningen till C More.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge gav sitt stöd för målfirandet på Twitter:

”Lägg ner nu o ge gula kort till folk som firar sina mål! Faaan ta död på glädjen bara kära domarkår” skrev Alvbåge.

Hos FotbollDirekts läsare är det också starka känslor: ”Förstår fortfarande inte hur man kan få gult för jubel. Oavsett. Varför kan inte en klack tåla nånting, medan en spelare förväntas bli hånad i en hel match? (/…/) Tycker det är pinsamt. Gula kort delas ut för regelbrott”, skriver signaturen Mosman.

Domarbasen Bo Karlsson visar dock ingen nåd – reglerna kommer från högre instans och det finns inga planer på att lätta upp dem. Bakgrunden till regeln bottnar främst i fördröjande av spelet när någon firar för länge, men också om säkerhet.

- Nu kom det här lite överraskande, för det var rätt länge sedan vi fick varna spelare på grund av det här. Det var någon enstaka gång i våras och då snackade vi i domarkommittén om hur ovanligt det här har blivit de senaste åren, säger Karlsson till FotbollDirekt.se.

- Men reglerna är ju ganska tydliga och uppsatta efter Uefas direktiv. Vi kan inte ha andra regler än utomlands, och till exempel när svenska klubbar kommer ut i Europa som nu med AIK och HIF så ska ju inte saker och ting komma som någon överraskning.

Men kan du inte tycka att det finns ett stråk av glädjedödande här, det är ju ren lycka det handlar om? Är det så farligt?

- Jag förstår ju att folk kan tycka det, men samtidigt blir det omöjligt för oss om vi domare inte har klara regler. Det blir svårt att dra gränser annars, hur länge ska man stanna och fira, exakt 10 sekunder? Hur pass glad eller galen får man vara? Det blir för luddigt.

I regelverket under rubriken målfirande står att spelaren ska varnas om han:

  • han, enligt domarens uppfattning, gör gester som är provokativa, förlöjligande eller uppviglande
  • han klättrar på avspärrningarna mot publiken för att fira ett mål
  • han tar av sig tröjan eller täcker sitt huvud med tröjan

Att däremot lämna spelplanen efter mål är i sig inget regelbrott, om bara spelaren så fort som möjligt tar sig tillbaka till planen.

- Den här regeln kommer ju knappast som någon överraskning för spelarna och jag tror att det här har att göra med ett tredje gult kort och avstängning mer än något annat. Det blir sällan samma reaktioner på varningar generellt om det är ett första eller ett andra, säger Bo Karlsson.

- Nu vill jag också göra klart att jag inte har hunnit se alla matcher med just dessa fallen. Det var bra att du ringde, jag ska ta ett snack med regelexperten på domarkommittén i eftermiddag. Om det är som Thorvaldsson säger, att han hade för hög fart, det blir ju en bedömningsfråga i så fall.

Publicerad 2012-09-24 kl 15:26
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå