Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Europa hyllar svenska supportrars situation: "Extraordinärt bra dialog"

NORRKÖPING. Supportrarnas situation i Sverige är väldigt bra i jämförelse med andra länder, enligt europeiska supporterorganisationer.
- Dialogen med fotbollsinstanserna är extraordinärt bra, säger FSE:s Daniela Wurbs.

Svenska Fotbollssupporterunionen arrangerade i dagarna en årsmöteshelg. Då träffades medlemmar från organisationen för just ett årsmöte, men även workshops och diskussioner kring olika frågor. 

ANNONS

På plats under helgen i Norrköping fanns även representanter för Football Supporters Europe, en organisation som samlar olika typer av supporterföreningar runt om i hela Europa. Just SFSU är en av FSE:s medlemsföreningar.

- SFSU har alltid varit en aktiv medlem. De var med väldigt tidigt, redan 2009-2010. De spelar en väldigt viktig roll på den europeiska scenen, säger Daniela Wurbs från Football Supporters Europe. 

Wurbs var, tillsammans med Tine Hundahl Jensen, de som representerade FSE i Norrköping.
- Vi är här stötta vår medlemmar från SFSU och lyssna på frågorna i svensk fotboll ur supportersynpunkt, berättar Wurbs. 

- Jag var också uppe och pratade om arbetet rörande säkerhet. Det är ett stort område och en stor fråga.

Hur ser du på supportrarnas situation i Sverige?

ANNONS
- Generellt är de väldigt väl organiserade och atmosfären på arenorna är extremt bra. Speciellt de stora klubbarna skapar en fantastisk atmosfär. Där är de väldigt bra jämfört med andra länder i Europa, säger Daniela Wurbs. 

- Samtidigt står de inför några utmaningar inom säkerhetsfrågan. De måste bli lyssnade till mer. Svenska Fotbollförbundet och ligan (Svensk Elitfotboll) vill väldigt gärna ha en dialog. Jag hoppas myndigheter vill det också. 

SFSU har en god dialog med SvFF och Sef. Ser det ut så i övriga Europa också?
- Nej, inte alls. Dialogen mellan fansen och fotbollsinstanserna här är extraordinärt bra, jämfört med många andra länder. I Bundesliga och Tyskland till exempel, där har de organiserade grupperna på nationell nivå bojkottat en dialog.  

ANNONS

- De känner inte att de tas på allvar. Här har jag en väldigt positiv känsla. Det finns en dialog. Sen kommer det alltid finnas frågor som folk är oeniga i, men dialogen finns och den ser ut att vara väldigt konstruktiv.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson besökte också SFSU:s årsmöteshelg i Norrköping, vilket Football Supporters Europe ser väldigt positivt på.

- Det är ett stort erkännande från de som är ansvariga för fotbollen. De visar hur viktiga supportrarna är i Sverige och de ser vad de här människorna kan ge till en fortsatt utveckling av svensk fotboll. 

Men FSE var inte den enda utländska supporterorganisationen på plats. Supporters Direct Europe, vars syfte är att göra fans mer delaktiga inom fotbollen, fanns också representerat i form av Ben Shave.

ANNONS

- Inget land är perfekt, så Sverige är inget paradis. Men vi jobbar med länder där man inte tar hänsyn till supportrars tankar över huvud taget, så självklart är Sverige ett fantastiskt ställe jämfört med dem, säger Shave.

- Men det är viktigt att organisationer som SFSU att fortsätta arbeta för att behålla vad de har. Vi har sett de senaste åren, genom kampanjen för att få bort 51-procentsregeln, att folk vill förändra hur svensk fotboll är strukturerad, fortsätter Shave. 

Se en intervju med Daniela Wurbs från FSE i spelaren ovan.

Publicerad 2015-12-01 kl 06:30
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto