TV: Häcken dödade spöket - AIK krossat på Hisingen

GÖTEBORG. BK Häcken tog en övertygande seger hemma mot sitt bogeyteam AIK på Bravida Arena.
Det var Hisingslagets första vinst över AIK sedan 2011.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Redan i sjätte minuten tog BK Häcken ledningen efter en blixtsnabb kontring. Leo Bengtsson blev sopren efter att ha friställts av Ali Youssef. Ja, han fick verkligen öppen gata och gott om tid på sig att placera in bollen. Bengtsson var säker vid friläget och hemmalaget fick en tidig ledning. Efter en kvarts spel fick Daleho Irandust ett bra skottläge strax utanför straffområdet, men fick ingen fart i avslutet och skottet kunde enkelt fångas av Jakob Haugaard.

I 36:e minuten utökade BK Häcken ledningen. Då tryckte Ali Youssef in sitt första allsvenska mål. 19-åringen var på rätt plats efter en tilltrasslad situation i straffområdet och sköt påpassligt in bollen bakom Haugaard. Fler mål blev det inte i första halvlek. Däremot var AIK-talangen Eric Kahl nära att bli utvisad efter att bryskt ha sparkat ner Ahmed Yasin, men han klarade sig undan ett andra gult kort. Hisingslaget ledde med 2-0 i paus.

AIK var inte nöjt med spelet i första halvlek och gjorde därför ett byte i paus. Henok Goitom kom in istället för Felix Michel. Sex minuter in i andra halvlek var Daleho Irandust nära att göra 3-0 till hemmalaget, men poängspelarens skott gick utanför. Med 16 minuter kvar av ordinarie tid sköt Leonard Zuta in 3-0 till BK Häcken på pass från Daleho Irandust. Och i 88:e minuten sköt inhopparen Gustaf Nilsson in en retur fram till 4-0. AIK, som bytte in comebackande Nabil Bahoui i 78:e minuten, hade förtvivlat svårt att skapa farliga målchanser samtidigt som hemmalaget spelade ett bra försvarsspel och hade en frejdig offensiv.

Senaste gången BK Häcken slog tillbaka AIK i allsvenskan var den 7 maj 2011. Då vann BK Häcken med 3-1 hemma på Rambergsvallen. René Makondele, Emil Wahlström och Waris Majeed gjorde BK Häckens mål den gången. Ingen spelare som deltog i den matchen representerar Hisingslaget idag. Om man inte räknar målvaktstränaren Christoffer Källqvist, som ibland också agerar målvaktsbackup, då. Efter att ha misslyckats att besegra AIK 17 gånger i rad i allsvenskan vann BK Häcken äntligen under onsdagskvällen. Och det med klara siffror. BK Häcken vann med 4-0.

För BK Häcken innebär vinsten att de tar klivet upp på andra plats i den haltande tabellen. På söndag väntar derby mot Blåvitt. För AIK:s del gäller det att repa nytt mod inför derbyt mot Djurgården, som också spelas på söndag.

Stockholmarna befinner sig å sin sida på en elfteplats.

- Vi gör en ganska okej match, ibland har vi det lite tufft. Det var självklart skönt att göra mitt första mål. Jag är riktigt glad, säger målskytten Ali Youssef till Dplay efter matchen.

Häcken: Abrahamsson - Ekpolo, Toivio, Lindgren, Zuta - Friberg, Irandust, Faltsetas - Yasin, Youssef, Bengtsson.

AIK: Haugaard - Tihi, Karlsson, Lindkvist - Lundström, Larsson, Hussein, Kahl - Michel, Rashidi, Abraham.