Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

TV: Hammarby i jämställdhetsprojekt med FN: "Vill vara med och förändra"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Hammarby vill öka jämställdheten i samhället - och inleder nu ett samarbete med FN rörande projektet ”HeForShe”.

- Det är en jättestor ära. Vi vill vara med och förändra, säger VD:n Henrik Kindlund till Fotbollskanalen.

I september 2014 nylanserades projektet "HeForShe" av FN-organisationen UN Women. Kampanjen syftar till att upplysa män och pojkar om deras roll i kampen för jämställdhet. Projektet ser jämställdhet som en mänsklig rättighet, inte en kvinnofråga.

"Vi skulle alla gynnas socialt, politiskt och ekonomiskt av att åstadkomma jämställdhet i vårt dagliga liv. När kvinnor stärks gynnas hela mänskligheten", skriver UN Womens svenska organisation på sin hemsida.

Ambassadör och ansiktet utåt för "HeForShe"-projektet är skådespelaren Emma Watson, som i samband med nylanseringen höll ett hyllat tal om feminism och jämställdhet.

"Vi pratar sällan om att män är låsta till stereotypiska könsroller, men jag kan se att de är det – och att när de blir fria från det så kommer saker och ting förändras för kvinnor som en naturlig följd", sa hon bland annat.

Projektet riktar sig till män och pojkar, för att de ska bli förespråkare för jämställdhet. Fotbollskanalen kan nu exklusivt berätta att Hammarbys spelare blir "HeForShe"-ambassadörer. Klubben inleder nämligen ett samarbete med UN Women kring kampanjen.

- Vi blev tillfrågade om det här av UN Womens svenska organisation. Deras utgångspunkt var att Hammarby är en klubb med stort genomslag och ett väldigt bra värdegrundsarbete. För oss är det till att börja med en jättestor ära att få vara med på det här projektet. Sen tycker vi att budskapet och innehållet är något som vi redan står för. Det ligger helt i linje med vad Hammarby står för som klubb och det värdegrundsarbete vi gör, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund till Fotbollskanalen.

Under tisdagen kommer Hammarby presentera projektet. Klubben kommer i sina officiella kanaler och på sociala medier sprida videoklipp på när spelarna står upp för jämställdhet och förklarar varför de blir HeForShe-ambassadörer.

- Tyvärr är det här fortfarande viktigt, år 2015. Det är inte självklart på något sätt att kvinnor och tjejer i svenska samhället kan vara trygga och ha samma rättigheter som män. Det är naturligtvis något som vi vill vara med och förändra, säger Henrik Kindlund.

- Hela samhället har ett stort ansvar i den här frågan, men idrottsrörelsen och inte minst fotbollen är en stor del av samhället. Det är klart att vi har ett ansvar i att föra fram den här typen av budskap, fortsätter Hammarbys VD.

Framöver planerar Hammarby att integrera UN Womens värdegrundsarbete i sitt värdegrundsarbete. Till exempel är det aktuellt att organisationen ska träffa pojklag och pojklagstränare i klubben för att prata om jämställdhet.

För Hammarbys lagkapten Kennedy Bakircioglu är det en självklarhet att vara en HeForShe-ambassadör.

- Jag tycker det är viktigt att man visar sitt stöd, att vi som fotbollsspelare och förebilder visar vårt stöd för kvinnor och jämställdheten. Jag har en dotter som ska växa upp i det här samhället. Jag vill gärna att hon känner sig trygg, att hon kan komma hem utan vara orolig, om hon varit ute med sina kompisar, säger Bakircioglu.

- Det sker våldtäkter och kvinnor blir misshandlade. Vi gör det vi kan för att påverka. Det är väldigt svårt, men kan vi börja någonstans för att få ett slut på det som händer så är det bra. Det är väldigt tufft och jobbigt för många tjejer och kvinnor. Alla måste känna att det känns rätt. De ska kunna känna att de kan jobba och tjäna lika mycket pengar som vi män. Det här handlar om många saker och vi ska se till att börja någonstans.

För Bakircioglu är frågan viktig.

- Jag tycker det är jättebra att Hammarby gör det här. Hammarby är en klubb som även internationellt får ögonen på sig. Det är en väldigt stor klubb med många supportrar. Det kommer betyda mycket att vi börjar och visar att det här är rätt väg. Som klubb och spelare ska vi göra vad vi kan och jag hoppas att alla andra klubbar också hakar på det här.

Vad tänker du kring att samhället inte är jämlikt?
- Det har varit så länge nu. Vi män har alltid fått bra jobb, vi har det lyxigt, vi spelar fotboll, vi tjänar bra med pengar, vi mår bra och vi har det bra. Att en kvinna tjänar lika mycket som en man har inte accepterats och det är klart att många tycker att det är jobbigt, att det är tufft. Det är så det har varit och jag hoppas att det blir någon förändring framöver.

Hammarby är en av de första klubbarna i världen som inleder ett samarbete med UN Women kring HeForShe. Den spanska storklubben Valencia var först ut, i maj 2015.

I Sverige har över 9 000 män skrivit på The HeForShe Commitment, för att visa att man står upp för jämställdhet. Totalt i världen har 455 000 män skrivit under.

Se ett inslag om Hammarbys HeForShe-samarbete i spelaren ovan.

Publicerad 2015-09-15 kl 11:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER