TV: Hammarby vidare efter dramatik - seger med 2-1 i derbyt

AIK:s snabba ledningsmål räckte inte.
Efter 2-1 till Hammarby är laget vidare till cupkvartsfinal.

Nanne Bergstrand valde att testa ett 3-5-2-system i det första derbyt på sex år, detta i den sista omgången av svenska cupens gruppspel. För AIK räckte det med oavgjort för att vinna gruppen, samtidigt som Hammarby var tvungna att vinna för att avancera i cupspelet.

Bengalbränning från båda lagen gjorde att matchstarten sköts upp. Matchen startade dock bara några minuter senare.

AIK tog initiativet direkt och bara efter åtta minuter gjorde Goitom 1-0, efter ett fint inlägg från Bahoui. Den sistnämnde stod sedan för ett hjärnsläpp när han tog bollen med handen i eget straffområde. Hammarby tackade för gåvan mindre än tio minuter senare när Kennedy Bakircioglü distinkt satte sin straff. 1-1 och en drömöppning för publiken i derbyt.

Efter den intensiva starten skapades det något färre chanser senare, men i den 35:e minuten hade Brustad ett bra läge i straffområdet. Avslutet gick strax utanför Hopfs högra stolpe. Strax innan halvtidsvilan fick Ofori till ett jätteskott från drygt 30 meter, som Hopf precis fick en hand på som gick via ribban och utanför.

Andra halvlek skulle även den skjutas upp några minuter efter bengalrök, men när den väl startade igång blev det en intensiv start precis som i första. Efter en frispark nära kortlinjen tog Johan Persson bollen med handen, men hemmalaget fick ingen straff. Bara stunder senare skulle AIK ha jättelägen i straffområden, men Hopf stod för livsviktiga räddningar.

Bajen skulle svara med ett snabbt anfall där Måns Söderqvist fick ett jätteläge i straffområdet, men friläget utnyttjades inte och avslutet hamnade utanför Carlgrens vänstra stolpe. Efter en snabb press och ett par snabba chanser fick Johan Persson en bra träff från långt håll som letade sig snyggt in bakom AIK-målvakten. 2-1 och ett Hammarby som i det läget var klara för kvartsfinal.

Tio minuter från slutet fick Bajen ett farligt frisparksläge precis utanför straffområdet, men Kennedys frispark tog precis i ribban. Med mågon minut kvar av ordinarie tid slarvade Hopf när han plockade bollen vilket bäddade för Nabil Bahoui, men yttern lyckades inte utnyttja chansen. På tilläggstid fick AIK en sista hörna där det återigen skedde en straffsituationen, men domaren valde återigen att fria och Hammarby tog till slut en tung derbyskalp. Det var Bajens första seger mot AIK sedan 2006.

AIK:s startelva: Patrik Carlgren - Hauksson, Karlsson, Väisänen, Johansson - Etuhu, Blomberg, Ofori - Brustad, Goitom, Bahoui.

Hammarbys startelva: Johannes Hopf - Saevarsson, Saetra, Guldborg Christensen - Solli, Persson, Israelsson, Bakircioglu, Batan - Söderqvist, Hallenius.

Publicerad 2015-03-07 kl 19:36