Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

TV: Här är spelet bakom Hansen-affären

Redan i september avslöjade FotbollDirekt att Helsingborg var muntligt överens med Roar Hansen. Under måndagen presenterades han som ny tränare för klubben. Men hur gick alla turer egentligen? Här är spelet bakom affären.

Under flera års tid har Helsingborg varit ute efter Roar Hansen. Bland annat var tränaren aktuell inför säsongen 2010, men då valde klubben till slut att satsa på Conny Karlsson. När han sedan försvann i somras blev Hansen direkt den som HIF ville ha som en långsiktig tränare.

Men när Helsingborg hörde av sig till Öster sa Peter ”Kuno” Johansson och övriga nej. De tänkte inte släppa sin framgångsrike tränare mitt under säsongen. Då bestämde sig klubbarna istället för att de skulle höras av efter säsongen.

HIF beslutade sig sedan för att satsa på norrmannen Åge Hareide som ett kortsiktigt namn. Men hela tiden visste Skåneklubben att det var Hansen man i längden ville ha. Samtidigt stack Hansen aldrig under stol med att han var intresserad av jobbet i HIF, något som man alltså visste om på Olympia.

– Roar har hela tiden varit vårt långsiktiga spår sedan Conny valde att gå. Samtidigt har vi spelat en väldigt bra fotboll, haft chansen att gå vidare i Europa League fram till Levante-matchen och dessutom har Roar haft kontrakt med Öster ett år till, säger sportchefen Jesper Jansson.

– Så med Åges internationella erfarenhet så hade vi kanske valt att köra vidare med honom om vi hade gått vidare, och då väntat ett år till med Roar. Då hade vi fått tävlingsmatcher redan i februari – och det här var Åge med på hela tiden. Så den dialogen har vi har haft med Åge, Roar och Öster.

Men då visste ni egentligen att Roar skulle bli er tränare om ni bara kom överens med Öster?

– Vi hade en förhoppning liksom, men inget konkret så. Vi pratade inte direkt med Roar i somras. Han har ju representanter också, och sen har vi ju haft en dialog på ett annat plan. Vi hade ju samarbete med honom när han var i Ängelholm och vi har haft samarbete med spelare i Öster. Bergholtz gick dit, Ohlander har varit där och vi tog Emil Krafth därifrån.

– Men vi visste att han kunde vara intresserad och Öster var väldigt medvetna om att de nog kunde förlora Roar efter säsongen, förklarar Jansson.

När påbörjade ni förhandlingarna med Roar?

– Det var efter att Öster blev klart för allsvenskan. Då började vi den dialogen.

Vad visste Åge om planerna med Roar?

– Åge var fullt medveten om att han var ett kortsiktig namn. Men det blev väl så att vi kanske fick ta den dialogen med honom lite tidigare än tänkt när det började skrivas om framförallt Roars namn. Då sa vi som det var, att vi hade ett långsiktigt spår i somras, men nu har vi två – och du är ett av de spåren.

Publicerad 2012-12-04 kl 12:07
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons