TV: Helsingborg sänkte Djurgården på fem minuter - Gerndt målskytt igen

Helsingborg exploderade i andra halvlek och vann kraftfullt över Djurgården med 3-0 efter en mållös första halvlek.

När slutsignalen gick hyllade publiken mittbacken Marcus Nilsson, som på måndagen blev klar för holländska Utrecht. Kanske var det hans sista match för HIF, kanske inte:

-Jag vet inte. Klubbarna har inte kommit överens om när jag ska lämna. Men var det min sista så fick jag härliga hyllningar av publiken, sade Marcus Nilsson.

Han bildar ett stabilt mittlås med Peter Larsson, framför allsvenskans bäste målvakt Pär Hansson.

Att Marcus Nilsson flyttar kan bli kännbart. Vem ska ta hans plats?

-Ja, vi ska i varje fall inte spela med tio man. Vi har mittbackar i leden, Joseph Baffo till exempel. Vi får se. Jag är i varje fall glad för Marcus skull, det är lite filosofi i klubben att unga spelare ska få sådana chanser att växa vidare, sade tränaren Conny Karlsson.

Kraftfullt och elegant
13 245 såg HIF kraftfullt och elegant slå vakt om förstaplatsen i allsvenskan. Serieledarna har bara förlorat en match, mot AIK den 16 maj.

Djurgårdens höga press ställde till problem i första halvlek. Efter pausen gick Rasmus Jönsson ner som yttermittfältare och Erik Sundin kom in bredvid Alexander Gerndt och då backade Djurgården.

-Vi blev stressade. Deras, ja, stickpress bet hårt. Och när de fick två snabba mål så blev det svårt. Jag är missnöjd med vår koncentration på deras fasta situationer, sade tränaren Magnus Pehrsson.

För nästan ett år sedan visade Alexander Gerndt sina fotbollskonster på Olympia för första gången.

Hemmadebuten var just mot Djurgården en vacker sensommarkväll. Han gjorde tre mål. Och räddade en poäng till HIF. På måndagen inledde Gerndt målskyttet mot Djurgården. Han slog också frisparken till Christoffer Anderssons nick till 3-0 i den 84:e minuten.

Gerndt spräckte nollan
Men fyra minuter efter pausen spräckte Gerndt nollan, fri i djupled rullade han iskallt in bollen under Pa Dembo Touray.

-Att göra mål på Olympia är väldigt skönt. Vi var besvikna i pausen, för vi kan bättre än vad vi visade i första, sade Gerndt.

1-0 för hemmalaget blev 2-0 fem minuter senare. På en hörna hamnade bollen hos Ardian Gashi som grävde upp den i nättaket till vänster om Touray.
Före pausen hade inget av lagen något avslut på mål.

HIF dominerade, men Djurgården hade den bästa chansen. Men Mattias Jonsson språngnickade ett fint inlägg (Petter Gustafsson) utanför Pär Hanssons vänstra stolpe. Jonsson byttes ut och spelade inte andra halvlek. Då mattades Djurgården. HIF rullade boll, lekte fotboll, den sista kvarten under stort jubel från läktarna.

Helsingborg: Pär Hansson, Markus Holgersson, Marcus Nilsson, Peter Larsson, Erik Edman, Mattias Lindström, Ardian Gashi, May Mahlangu, Simon Thern, Rasmus Jönsson, Alexander Gerndt

Djurgården: Pa Dembo Touray, Kebba Ceesay, Joona Toivio, Jani Lyyski, Petter Gustavsson, Philip Hellqvist, Daniel Sjölund, Kasper Hämäläinen, Sebastian Rajalakso, Christer Youssef, Mattias Jonson

Publicerad 2011-07-11 kl 22:45