TV: HIF-backens revansch: Först "straffsyndare" - sen målskytt

Marcus Nilsson fick felaktigt en straffdömd emot sig tidigt i derbyt mot Malmö - men backen revanscherade sig och gjorde målet som gav Helsingborg tre sköna derbypoäng.

Liksom i fjol på Olympia blev det seger för Helsingborg. Serieledarna befäste sin position i allsvenskan genom att vinna Skånederbyt mot Malmö med 2—1.

Marcus Lantz var derbyts store kreatör. Han fanns överallt, och gav mittfältskollegan Ardian Gashi stöd till offensiva jobb.

Gashi nickade in kvitteringen till 1—1, och var nära att sätta ett mål till.

- Vi kunde gjort 3—1 och punkterat matchen men fick snedträff, sade Marcus Lantz.

Helsingborg är enda laget som hittills inte förlorat en match i allsvenskan.

Laget har också besegrat guldkandidater som Elfsborg och Göteborg på Olympia. Efter sommaruppehållet väntar bortamatcherna mot de lagen.

- Vi har bara spelat sju omgångar, men vi är en bit på väg. Det ser bra ut.

Det största Skånederbyt sedan 1993, 3—3 matchen då Helsingborg ledde med tre mål.

Jo, det kan man säga. Serieettan mot serietvåan.

Malmö fick en drömstart med 1—0 redan efter två minuter.

Sedan tog HIF över och kontrollerade matchen totalt.

Efter 20 minuter ledde laget, 2—1 genom Marcus Nilsson. Målet kom efter en snygg upprullning av MFF-försvaret.

- Vi spelade ut dem i 90 minuter och vände matchen. Det var starkt, vi vann mittfältet och de var frustrerade.

Under en period i andra halvlek hade Malmö bollen mest.

- Det blir alltid en svacka, vi jobbade stenhårt en timme. Men vi kontrollerade matchen helt, de fick ha bollen medan vi vilade oss, men vi såg till att de hade bollen på ofarliga platser.

Folk har pratat om derbyt, medierna har rapporterat och när det blev avspark inför 16 200 var dramatiken genast på Olympia.

Malmö fick en straff efter två minuter. Domaren Markus Strömbergsson uppfattade situationen på inlägget som att Marcus Nilsson, mittbacken, tagit med handen. TV-bilden visade att bollen tog på bröstet och hakan.

- Alla kan göra fel. Tur att straffen och målet inte blev matchavgörande, sade Marcus Nilsson.

Wilton Figueiredo satte straffen och gav MFF ledningen med 1—0. Fast målvakten Pär Hansson var på bollen.

- Han har kollat på video och sett andra straffar som jag lagt, sade brassen.

Det var stenhårda närkamper, men även tekniska finesser och fint spel.