TV: HIF-klacken började fira i Göteborg

En stor HIF-klack firade som om SM-guldet var klart när Helsingborg slog Gais med 3-1 på Gamla Ullevi. Några timmar senare blev guldet verklighet, sedan AIK:s guldchans suddats ut av Malmös kvittering på tilläggstid.

Erik Sundin, som gjorde Helsingborgs viktiga 2-1-mål i Göteborg, berömmer lagets supportrar:
-De är värda all heder. Vi har haft bra stöd på bortaplan hela året. De är också värda ett guld, tycker Sundin.

Gais-tränaren Alexander Axén gratulerade Helsingborg till SM-guldet efter matchen, trots att guldstriden inte var helt avgjord.
-Helsingborg är Sveriges bästa lag. De kan vinna matcher på så många olika sätt, säger Axén.

HIF-segern mot Gais hade ett ovanligt scenario.
-Ett sådant underläge i bollinnehav, 39-61, tror jag inte att vi upplevt sedan jag kom till klubben. Men samtidigt tror jag inte att Pär gjort så få räddningar som i den här matchen, säger Helsingborgs tränare Conny Karlsson.

-Vi fick slita ont. Inget fungerade i vårt så kallade anfallsspel. Vi fick jobba och slita för att bara försvara oss, beskriver Karlsson.

Helsingborgs 1-0 var en gåva från Gais. Erlend Hanstveit slog bollen i mål efter en indirekt frispark i straffområdet, sedan Gais-målvakten Henri Sillanpää tagit bollen med handen efter ett lurigt bakåtpass från Fredrik Lundgren.

Gais kvitterade med en straff från Wanderson Do Carmo strax efter paus. Sedan hade Gais en bra period. Men Helsingborg tog kommandot igen.

Erik Sundin vann en löpduell mot Gais-backen Calum Angus, vände och sköt 2-1 under den utrusande målvakten i 68:e minuten.

I slutminuterna ökade inhopparen Rachid Bouaouzan till 3-1 på straff. Det var inte planerat.
-Vi har några som ska vara i närheten vid såna situationer. Rachid är inte en av dem. Men han var snabbast, säger Conny Karlsson.

Bouauozan erkänner att han inte kunde hålla sig.
-Jag har haft flera assist, men behövde göra ett mål, för självförtroendet, säger den holländske mittfältaren.

Han byttes in en stund efter paus, och tränare Karlsson tar det som ett exempel på lagets styrka:
-Vi har folk på bänken som kan användas när det behövs. Jag fick känslan att Rachid lugnar ner resten av gruppen därute. Han är bra på att hålla bollen, berömmer HIF-tränaren.