TV: Historisk Häcken-seger i Borås - vann efter mardrömsstart

0-1 efter tre minuter. Sedan trampade Häcken igång, gjorde tre mål på 13 minuter och tog historiens första seger borta mot Elfsborg.
- Jag hatar statistik, men i dag kan det vara okej, säger tränaren Peter Gerhardsson.

Häcken reste till Borås under söndagen med ett enda mål i sikte - att ta den första segern någonsin borta mot Elfsborg.

Inledningsvis såg de ut att misslyckas katastrofalt. Laget hade svårt att hitta in i den nykomponerade 3-4-3-uppställningen och Elfsborg tog ledningen redan efter tre minuter.

Simon Lundevall kilade in bollen till Simon Hedlund som rundade Peter Abrahamsson och rullade in 1-0. Häcken skakade dock av sig mardrömsstarten och vände matchen till 1-3 på en dryg kvart.

1-1 kom genom John Owoeri efter 13 minuter. Demba Savage med en fin framspelning i en snabb omställning. Nio minuter senare studsade bollen något turligt fram till Samuel Gustafson som lugnt kunde trippa fram och placera in 1-2.

1-3-målet bjöd Elfsborg på. Simon Lundevall skickade hem en bedrövlig passning som John Owoeri snappade upp och tog med sig förbi hemmamålvakten. Målet blev öppet och anfallaren kunde enkelt rulla in sin andra fullträff för kvällen.

Elfsborg lyckades aldrig hämta sig från raset. Visst reducerade Viktor Prodell med en urläcker lopp tio minuter innan halvtidsvilan. Och visst var laget klart bättre i den andra halvleken. Men ingen av de skapade chanserna omvandlades till mål.

Närmast var nyss nämnde Prodell som blev helt fri efter ett inlägg, men anfallaren lyckades inte få kontroll på bollen och chansen försvann.

- Jag stod och väntade på 3-3. Det kändes som att det skulle komma, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Men istället kunde Häckens nyförvärv Alhassan "Crespo" Kamara hoppa in och punktera matchen med kvarten kvar. Efter bara fyra minuter på plan plockade han med sig bollen på kanten innan han vackert smekte upp den i det bortre krysset.

2-4. Jubel i Häcken. God natt i Elfsborg.

Målet blev matchens sista och gav Häcken deras första historiska seger borta mot Elfsborg.

- En väldigt skön seger. Vi hade aldrig vunnit här. Nu har vi gjort det. Jag hatar statistik, men i dag kan det vara okej, säger tränaren Peter Gerhardsson.

Magnus Haglund:

- Vi började fantastiskt bra. Gjorde 1-0 och var på väg att göra ett andra mål i den fasen.

- Men allt som allt var Häcken vassare. Vi får ta det och jobba hårt vidare.

Elfsborg: Stuhr Ellegaard; Manns, Horn, Jonsson, Kaib; Hedlund, Claesson, Hauger, Lundevall; Jebali, Prodell.

Häcken: Abrahamsson, Wahlström, Lindgren, Sudic, Arkivuo; Andersson, Schüller, Abubakari; Savage, Gustafson, Owoeri.