TV: Hyséns läckra avslut frälste Blåvitt i hett derby

Brinnande bengaler höll på att krossa alla derbydrömmar på Gamla Ullevi. Men när festen kom igång igen blev Tobias Hysén partykung på nytt.

-Självförtroende och flyt, sade han efter IFK:s 2-1 över Gais.

I klassiska kretsar kallas det för da capo. När samma trudelutt spelas om igen.
I El Clásico-sammahang är det sak samma. Ett fotbollens omtag helt likt det förra.
Och även om IFK Göteborg mot Gais på Gamla Ullevi kanske inte har så mycket gemensamt med just El Clásico så upprepar sig onekligen historien.

I höstas vann Blåvitt med 2-1. Målskytt - Tobias Hysén. På måndagen vann Blåvitt med 2-1. Målskytt - Tobias Hysén.

-Vi fortsätter gärna med den trenden, sade mannen som staplar matchhjälteinsatser på hög.

Det var i stort sett fullsatt på Gamla Ullevi. Gräset var grönt, solen var gul och det sprutade adrenalin ur öron på taggade derbyspelare. Men det var en fest som kom av sig redan innan den börjat.

Under presentationen tändes två röda bengaler på Gais-klackens läktarsektion och banderoller och konfetti nedanför kortsidan där Gais anhängare stod började brinna och med de fullsatta läktarna som fond bakom såg det direkt farligt ut.

Domaren Stefan Johannesson beordrade spelarna att lämna planen och gå tillbaka in i omklädningsrummen. Vit rök spred sig runt i arenan, vårsolen försvann i den och stickande lukt letade sig runt.

-Två personer greps för att ha tänt eldarna, sade polisens talesman Ulla Brehm till TT, och man fortsatte att leta efter fler inblandade att identifiera.

Sportchefen i Gais, Mats Persson, insåg direkt att det här kan komma att bli dyrt för klubben:

-Det här blir efterräkningar, trodde han.

Branden släcktes av arenapersonal och matchen kunde komma igång, drygt fem minuter försenad.

-Egentligen var det mest komiskt att dom satte eld på sitt eget tifo, sade en av händelserna helt opåverkad Tobias Hysén.

När den försenade kulan till slut var i luften igen fick 17 888 åskådare sig ändå en skön fotbollskväll till livs. Gaisarna mötte IFK med hög press och åtminstone i inledningen såg de oerhört starka och kompetenta ut.

Gais tog också ledningen efter ett läckert vristvolleyskott från Mervan Celik men Jakob Johansson kvitterade på nick efter en IFK-hörna.

-Vi tappade en boll, dom fick hörna och det blev mål. Tungt, sade Gais-tränaren Alexander Axén. En tung förlust.

I höstas gjorde Tobias Hysén segermålet i 85:e minuten. Den här gången väntade han inte lika länge (51:a minuten).

-Jag försökte bara få en bra träff. Den blev perfekt.

Publicerad 2011-05-09 kl 21:05