TV: Inhoppande Söderqvist sköt Kalmar till seger

Måns Söderqvist återvände till Kalmar FF med ett stukat självförtroende.
Kanske kan matchvinnarrollen mot Häcken lyfta honom.
- Jag har jobbat hårt på träningarna, så det var skönt att få utdelning, säger han.

Efter ett och ett halvt år i Hammarby återvände Måns Söderqvist till Kalmar FF i början av juli.

Trots att han känner sig hemma och har kommit på plats har prestationerna på fotbollsplanen svajat.

Och i fyra av de fem senaste matcherna har han suttit fastfrusen på Peter Swärdhs bänk.

- Jag kom tillbaka med lite sämre självförtroende, erkänner han.

Kanske kan det dock börja vända nu.

I söndagens möte med Häcken fick Söderqvist byta av en skadad Mahmoud Eid i den 57:e matchminuten. Sex minuter senare löpte han igenom och förvaltade Ismaels utsökta genomskärare genom att placera bollen i mål mellan benen på Peter Abrahamsson.

Målet var Söderqvists första sedan återkomsten. Det betydde 3-2 till Kalmar FF och säkrade deras femte seger på de sex senaste matcherna.

- Skönt att se den gå i mål, ler han.

Hur mycket betyder målet i jakten på att hitta formen igen?
- Det är klart att det är positivt. Men det gäller att fortsätta jobba hårt. Det är det man kan göra när man hamnar i en svacka. Det är bara hårt jobb som gäller för att komma ur den.

Tränaren Peter Swärdh:
- Man har sett att hans självförtroende har varit lite stukat. Men han har jobbat jättehårt från första dagen. Verkligen lagt ner kraft. Och nu fick han göra mål vilket säkert var skönt för honom.

Matchen fram till Söderqvists avgörande?

Målglad, givetvis, men stundtals också välspelad.

Allt inleddes med att Romário gav Kalmar ledningen med 1-0 i den 20 minuten. Den formstarka anfallaren stötte in Stefan Larssons inspel från nära håll.

Kvitteringen kom en dryg kvart senare när John Owoeri rullade in den straff han själv hade fixat. Anfallarens tolfte mål för säsongen.

Häcken tog också ledningen innan halvtidsvilan. I den 45:e matchminuten höll sig Emil Wahlström framme och nickade in Alexander Farneruds hörna. Wahlströms första allsvenska mål på fem och ett halvt år. Mittbackens senaste fullträff kom hemma mot AIK (3-1) den 7 maj 2011.

Kalmar skulle dock vända matchen.

Tobias Eriksson kvitterade till 2-2 bara fyra minuter in på den andra halvleken genom att stå på rätt plats efter en hörna.

Och i den 63:e matchminuten avgjorde sedan Måns Söderqvist allt med sitt 3-2-mål.

Det skall sägas att Häcken hade ett par kvitteringschanser i slutskedet. Alexander Farnerud med den vassaste. Frispelad av John Owoeri avslutade han dock rakt på bortamålvakten.

I och med segern klättrade Kalmar upp på en sjätteplats i tabellen. Upp till fyran IFK Göteborg, som möter AIK under måndagen, är det bara två poäng.

- Jag tycker att vi spelar en bra fotboll. Vi har fantastiska spelare på innermittfältet som sköter maskineriet. Vi är inne i en bra period, säger Måns Söderqvist.