TV: KFF säkrade kontraktet - Fröling avgjorde Smålandsderbyt

KALMAR. Kalmar FF hade kontroll på Jönköpings Södra i kvalreturen om en allsvensk plats.
Nils Frölings mål ordnade en ny seger och KFF är allsvenskt även 2021.
Det är klart att det har varit jobbigt, det finns ett uttryck som heter bättre fly än illa fäkta, vi lärde oss att fäktas och nu står vi här, säger Erik Israelsson till Dplay.

Hemmalaget hade 3-1 att gå på efter den första kvalmatchen och skapade den första målchansen på Guldfågeln Arena efter nio minuter. KFF:s Isak Magnusson stormade fram mot mål och frispelade Filip Sachpekidis till höger i straffområdet. Avslutet strök dock förbi den bortre stolpen.

I den 27:e minuten kombinerade sig Sachpekidis och Geir André Herrem fram in i J-Södras straffområde; Sachpekidis fick chansen men chippade utanför från snäv vinkel. Gästerna hade stora problem i anfallsspelet hela halvleken. Det var plottrigt med många felpassningar mot ett KFF-försvar som inte hade några bekymmer med J-Södras låga bolltempo.

J-Södras första chans kom sex minuter efter paus. Jetmir Halitis inlägg hittade Amir Al-Ammari fri vid straffpunkten, vars nick gick långt utanför. En knapp kvart senare hade inhopparen Erick Omodi ett skott utifrån som gick någon meter över. J-Södra fick bättre ordning på spelet i andra halvlek och skapade ett visst tryckt mot Kalmarmålet. Några minuter stack inbytte KFF-anfallaren Nils Fröling emellan med ett skott över från distans.

En klart bättre chans fick Romario från straffområdeslinjen i den 78:e minuten, men avslutet räddades med mycket besvär av Frank Pettersson. Två minuter senare fick hemmalaget in bollen. Fröling löpte sig fri och avslutade behärskat förbi en utrusande Pettersson. Men i anfallet efteråt fick J-Södra straff efter en kapning. Al-Ammaris skott räddades dock av Lucas Hägg Johansson som chansade rätt, och Enock Kwakwa sköt returen långt utanför.

Frölings mål blev det enda i matchen. Två år i rad har Kalmar FF tvingats kvala sig kvar i allsvenskan. 2019 gick det vägen mot Brage. Nu har KFF säkrat fortsatt allsvenskt spel efter sammanlagt 4-1 i dubbelmötet mot Jönköpings Södra.

- Det är klart man är glad, lättad och lycklig. Vi var uträknade, reste oss på nio och nu står vi här med en allsvensk plats och det känns jäkligt bra, säger Erik Isralesson till Dplay och fortsätter:

- Det är klart att det har varit jobbigt, det finns ett uttryck som heter bättre fly än illa fäkta, vi lärde oss att fäktas och nu står vi här.

Kalmar FF: Hägg Johansson - Johansson, Elm (K, utbytt 46'), Bergqvist - Magnusson, Romario, Israelsson, Jansson, Ring - Herrem (60'), Sachpekidis.
Byten: Edqvist (46'), Fröling (60'), Rafael (76')

J-Södra: Pettersson - S. Crona, Svensson (utbytt 60'), Haliti, Gustafson, Zeidan, Fendrich (K), Al-Ammari, Rodeblad Lowe (46') - Hamidovic (60'), Kozica.

Byten: Kwakwa (46'), Marques, Omondi (60')

Gula kort: Gustafson (19'), S. Crona (24'), Edqvist (49''), Al-Ammari (76')