POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

TV: Kindberg förutsätter friande dom - öppnar för ÖFK-comeback: "Absolut vill jag det"

Foto: Bildbyrån/TV4.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun med Daniel Kindberg i spelaren ovan.

Daniel Kindberg ska under torsdagen upp i rätten.
Östersunds FK:s förre ordförande hävdar fortsatt sin oskuld - och öppnar nu även upp för comeback i ÖFK i framtiden. 
- Absolut vill jag det, som jag känner i dag och det är oaktat vad som händer i rättegången, säger han till TV4. 

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg blev i fjol åtalad på fyra punkter (grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall) för ekobrott, samtidigt som även ytterligare två personer - en företagare från Sollefteå och en tidigare anställd inom Peab - står åtalade för ekonomisk brottslighet. Alla tre nekar till brott. 

Under torsdagen inleds rättegången mot Kindberg och de två andra personerna i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Kindberg berättar nu, i en intervju med TV4, att han, precis som han sagt tidigare, förutsätter att han blir frikänd.

- Jag ser fram emot att det ska vara och bli en rättslig prövning av det som varit på tapeten i ett och ett halvt år. Jag går in med ett gott självförtroende och jag vet ju vad jag har gjort och inte gjort, så jag är precis lika trygg som jag var när jag släpptes ut efter anhållandet. Jag förutsätter att jag ska bli frikänd, men nu ska vi få den rättsliga prövningen och det ska bli skönt, säger han till TV4.

Kindberg menar att rättegången till stor del kommer att handla om huruvida det har eller inte har utförts arbete för olika fakturor. Han anser att arbete har utförts mot betalning.

- För att koka ner den komplexa delen, så handlar rättegången egentligen om en enda sak. Det handlar om grundpåståendet, där åklagaren säger att arbete inte har utförts för de fakturor som har skickats. Vi påstår, påtalar och påvisar att arbete visst har utförts och att det har beställts och fakturerats helt i enlighet med hur man gör, säger Kindberg.

Kindberg förnekade i första förhöret med Ekobrottsmyndigheten (17 april i fjol) och andra förhöret (18 april i fjol) brott, men ändrade sedan sig i tredje förhöret den 19 april i fjol Under alla förhören satt han anhållen.

Kindberg ville i det tredje förhöret ändra sin beskrivning för att medge grovt bedrägeri (som när åtal väcktes blev grov trolöshet mot huvudman istället) kopplat till misstanken om att de tre åtalade männen "i samråd uppsåtligen genom vilseledande förmått personal på Peab Anläggning AB och Östersundshem AB att under tiden mellan den 1 juni 2013 t o m den 30 april 2017 betala för arbete som inte utförts". Kindberg uppgav också, i förhöret, att syftet för hans del var att "få medel till Östersunds Fotbollsklubb".

Men sedan vände det igen, den 31 maj. Då hade Kindberg bytt advokat till sin nuvarande försvarare, Olle Kullinger, och förhördes igen. Under det förhöret, som var det fjärde i ordningen, drog ÖFK-ordföranden tillbaka sitt erkännande från det tredje förhöret.

Nu säger Kindberg så här om medgivandet i tredje förhöret:

- Jag har förklarat anledningen till det tidigare. Jag skulle inte ha gjort det. De eventuella medgivandena som gjordes, gjordes i en speciell situation och med ett speciellt syfte, helt enkelt för att inte bli häktad och komma ut därifrån. Det hade jag kunnat undvika, säger han.

Kindberg har tidigare sagt att han ångrar att han satt sig i den här situationen som han är i i dag med en stundande rättegång, vilket han även nu står fast vid. Kindberg berättar att han tycker att det är illa att han är i den här situationen, men att han samtidigt ser sig oskyldig i fallet. 

- Att bli försatt eller sätta sig själv i ett läge där saker kan ifrågasättas. Det är illa nog. Det är att det finns ett underlag för att anhålla mig, oaktat av vad underlagen har bestått i, är jobbigt. Att det sedan finns underlag, vilket jag kanske inte håller med om, att väcka åtal är illa. Det måste jag säga.

Är det jobbigt för dig personligen eller jobbigt för hur det påverkar ÖFK?
- Det är ju jobbigt för hur det påverkar mina nära och kära i första rum. Det tror jag är det viktigaste. Jag tror inte att ÖFK blir direkt påverkat av det. Det är mer mina nära och kära och känslomässigt som de runt omkring blir påverkade. Det är jobbigt.

Du tror inte att ÖFK:s varumärke har påverkats någonting av det här?
- Jo, det tror jag eftersom att jag är så sammankopplad med det. Men en klubb är så mycket större än en enskild person. Men på samma sätt som allt skrivs och sägs som är bra och på samma sätt som allt skrivs och sägs som är dåligt är det oftast någonting mittemellan kanske. Så bra som alla, vid vissa tillfällen, höjde upp mig till är och var jag kanske inte. Så illa är och var jag kanske inte heller.

Kindberg har sedan en tid tillbaka inte någon uttalad operativ roll i ÖFK, men rör sig fortfarande runt omkring klubben och närvarade, vid intervjutillfället med TV4, vid Östersunds FK:s A-lagsträning. 

- Jag är en pappa, en vän och en kompis. Det är det som jag har nu, säger han.

- Jag har ju 30, 40 vänner runt och i laget. Det är klart att jag är med där och försöker att hjälpa till och förklara om spelarna undrar om saker. Det är klart att jag hjälper till med det, fortsätter han.

Vad undrar de då?
- Det kan vara saker i transferfönstret, tekniska saker, saker som händer, till exempel Ghoddos-övergången. Det kan vara olika saker och då hjälper jag alltid till. Sedan har jag två söner i föreningen. Jag har inte sådär jättemycket att göra om dagarna.

Det låter ju som att du har någon sorts operativ roll.
- Nej, det har jag inte. Jag är inte alls inblandad och bestämmer inte. Jag är mer som en kollega och vän och det tycker jag inte är något märkligt. Jag tycker att det vore konstigare om jag övergav de som jag har varit tillsammans med i många, många år. Det känns jättekonstigt om jag skulle göra det.

Om du blir dömd är det kanske svårt för dig att återgå till en roll i ÖFK, men om du blir frikänd ser du då dig själv återgå till en operativ roll inom ÖFK?
- Jag utesluter inte min delaktighet i ÖFK oaktat vad som händer i framtiden. Jag kommer alltid att vara ett fan och jag kommer alltid att ha en relation till Östersunds FK. Det är för tidigt. Det är personalen, styrelsen och medlemmarna som ska… Man måste avvakta deras förhållningssätt till det hela. Om de vill att jag ska ta tag i det här och vara med och jag själv känner att jag kan och vill, så är jag absolut öppen för det.

Du själv skulle kunna tänka dig det? Du vill det?
- Ja, absolut. Absolut vill jag det, som jag känner i dag och det är oaktat vad som händer i rättegången. Det är inte det som styr mig. Det är vad medlemmarna, människorna i Jämtland och Östersund känner, vill och tycker. Om alla tycker att jag är en odugling gör jag ingen nytta. Men om vi tror på mig och det jag kan göra, så kanske vi kan hitta en bra lösning.

HÄR kan du läsa tidigare artiklar kring Kindberg-härvan.

Se tv-intervjun med Daniel Kindberg i spelaren ovan. 

Publicerad 2019-09-05 kl 07:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå