Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
5:13

Foto: Infälld: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

TV: Lundh om åtalet mot Kindberg: "En knivig situation för förbundet att hantera"

Daniel Kindberg står åtalad för ekobrott och samtidigt har SvFF startat en utredning.
Olof Lundh menar att det kan bli en knivig fråga för förbundet att hantera.
- Uppenbarligen är det ju så att man tillskansat sig hjälp på det här sättet, säger Lundh.

Under måndagen väcktes åtal mot bland annat Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg. Kindberg åtalas på fyra punkter. Dels för grov trolöshet mot huvudman i två fall, dels för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, dels för grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

SvFF gav efter åtalet besked om att man nu startar en egen utredning kring Kindberg och ÖFK.

- Vi ska titta på det som framkommit, sa SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

I värsta fall kan Östersund riskera tvångsnedflyttning till superettan. I tävlingsbestämmelserna står det bland annat: "Såvida det inte finns särskilda skäl ska förenings representationslag flyttas ned i seriesystemet när föreningen på annat sätt, inom ramen för den idrottsliga verksamheten, gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende".

ANNONS

Olof Lundh ser bara ett jämförbart fall för förbundet; när IFK Göteborgs kassör och klubbchef 2007 dömdes till fängelse i ett och ett halvt år för sättet man värvade Peter Ijeh till klubben på 2003.

- Där hände ingenting med IFK Göteborg. Frågan är om man kan hitta någon annan tolkning av vad som har skett. Här har man ju faktiskt då, enligt åklagarens uppgifter och vad allt pekar på, pumpat in pengar i Östersund och på så sätt gjort klubben starkare och klarat elitlicenser och liknande, säger Lundh.

- Det är en knivig situation för förbundet att se hur man hanterar det. För uppenbarligen är det ju så att man tillskansat sig hjälp på det här sättet.

Hur tror du att förbundet kommer att resonera?
- Det vet jag inte. Men jag tycker att det är en intressant frågeställning. Nu ska vi först se att rättsprocessen får ha sin gilla gång. Man kan misstänka att det kommer att överklagas till hovrätten, oavsett vem som vinner i tingsrätten. Det svåra här är att åklagaren åtalar Daniel Kindberg för en rad grova brott och det kan ge långt fängelsestraff, och han vill ha näringsförbud. Det svåra i ekobrott är alltid på något sätt att övertyga rätten, det är ju inte alltid bara jurister utan även nämndemän som sitter i tingsrätten som ska förstå det här. Det verkar vara komplicerade turer med pengaflöden och liknande, det är inte alltid helt lätt för en åklagare att överföra det här. Vi ser ju ofta i ekobrottmål att det är svårt att få till fällande domar, bara det är en utmaning att få till. Och sedan efter det får förbundet se på ärendet.

ANNONS
Publicerad 2018-12-10 kl 18:59
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto