Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

TV: Lundh om regeringens nya publikbesked: "Oerhört pinsamt - måste nu be spelare att gå ner i lön"

Allsvenskan

Regeringen har vänt, 50-begränsningen ligger kvar på idrottsevenemang.
Nu reagerar Fotbollskanalens Olof Lundh på det beskedet. 
- Det är ett fruktansvärt självmål av regeringen, säger Lundh. 

Foto: Bildbyrån.

Se Olof Lundh kommentera publikbeskedet i spelaren ovan.

Regeringen gav på torsdagen besked om att begränsningen ligger kvar gällande att endast 50 personer får följa idrottsevenemang på plats. Först var tanken att antalet skulle höjas till 500 personer från den 15 oktober, men det gäller inte längre med anledning av att smittspridningen ökat i vissa delar av Sverige. 

- Vi förstår att väldigt många är besvikna. Vi hade helst velat ha möjligheten att genomföra lättnader men så ser det inte ut. Jag hade precis som ni helst sett att vi hade haft möjligheten att fatta beslut om den här lättnaden i dag, sa kulturminister Amanda Lind (MP) under regeringens presskonferens.

Annons

Nu reagerar Fotbollskanalens Olof Lundh på det beskedet. Han menar att det nya beskedet, om att 50-gränsen ligger kvar, slår hårt mot klubbar i Sverige. 

- Det är klart att inte ens 500 åskådare hade räckt jättelångt, men det är ett slag mot svensk idrott och klubbar och föreningar som är beroende av publikintäkter, säger han. 

Hur ska klubbar göra för att överleva?
- Med tanke på att den här pandemin verkar vara ett tag och in i 2021, så gäller det att tänka till inför 2021. Kanske måste man behöva bearbeta spelarkollektivet, då det är den stora kostnaden med lönekostnader oavsett om man befinner sig i fotbollens eller hockeyns värld. Man måste kanske be spelarkollektivet att gå ner i lön, då det nu handlar om att rädda klubbar och föreningar från konkurs, säger Lundh och fortsätter:

Annons

- Varje enskild spelare kommer nog inte att vilja sänka sitt kontrakt som är ett korttidskontrakt, men jag tror att man måste börja prata med kollektivet i klubbar och liknande. Man måste få dem att förstå att det kanske handlar om att rädda klubbar och arbetstillfällen och även deras egen lön. De kan hävda att de har korta kontrakt och att de gäller, men om klubbarna går i konkurs, så gäller inte kontrakten överhuvudtaget. Nu är det kris med tanke på att det inte ser ut att bli publik på väldigt länge. Då måste man agera från klubbarnas sida och försöka trycka ner kostnaderna. 

Hur går idrotten vidare nu?
- Det är klart att det finns en frustration mot regeringen, som håller fast vid det här och det är ett fruktansvärt självmål av regeringen att gå ut i augusti och öppna för lättnader den 1 oktober, som man nu backar från. Det är oerhört pinsamt för regeringen och det gör att man tappar förtroende för dem, men idrotten måste också se framåt gällande hur man kan resa sig och vad som man kan räddas av framöver.

Annons

Lundh fortsätter:

- Då handlar det om att sänka kostnaderna, då intäkterna inte kommer upp i den tidigare nivån. Det är ju omöjligt för fotbollsklubbar att sälja säsongskort. Det är en sak att folk skänkt tillbaka pengar för säsongskort man köpt, men man kommer inte köpa säsongskort när man inte vet vad man får. Det innebär att klubbarna blir tvingade att leta efter kostnadssänkningar och då är enda sättet att övertyga spelarna att gå ner rejält i lön.

Publicerad 2020-10-08 kl 19:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto