Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
19:11

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela inslaget i spelaren.

TV: Möt Poya Asbaghi - allsvenskans yngste tränare: "Känner mig inte som 32"

Poya Asbaghi är ny tränare i IFK Göteborg för säsongen, och är allsvenskans yngsta med sina 32 år.
I en lång tv-intervju berättar Asbaghi om sin syn på rutin, säsongen som kommer - och att bana vägen för fler unga tränare med utländsk bakgrund.
- Jag känner en jäkla press för alla Blåvitt-supportrar att vinna, men även för den yngre kategorin tränare som kanske har en annan bakgrund, säger Asbaghi.

Förra säsongen lämnade Poya Asbaghi Dalkurd och tog över ett Gefle som var på väg att braka ur superettan, men lyckades rädda kontraktet med sitt nya lag. Nu står Asbaghi inför en ny utmaning som nyutsedd tränare för IFK Göteborg, som just nu befinner sig på träningsläger i Spanien inför säsongen.

- Jag är en noggrann, bestämd men samtidigt ödmjuk fotbollstränare på samma gång, beskriver Asbaghi sin ledarstil.

Är du besatt?
- Ja, jag tror det. Jag tror att det är en ganska tunn gräns däremellan.

Med sina 32 år är Asbaghi också allsvenskans yngsta tränare säsongen 2018.

- Ålder är viktigt, för ju äldre du är, desto mer erfarenhet hinner du samla på dig. Men i andra ändan måste du också se vad du gör med dina år. Du kan vara 50 år och på ett sätt ha mindre erfarenhet än en 35-åring. Det handlar om vad du har gjort. I mitt fall känner jag att under de åren som jag har varit fotbollstränare har jag samlat på mig mycket erfarenhet. Jag har varit på träningsplanen mer än sex-sju timmar på dag under vissa perioder, framför allt tidigare under min karriär. Slår man ut det blir det väldigt mycket fotbollstimmar. På det sättet känner jag mig äldre än 32, även om jag är 32 kronoligiskt, säger Asbaghi.

ANNONS

Är det så att du får nypa dig i armen när du tittar på var du är nu?
- Ibland hinner man knappt stanna upp för att göra det. Jag tror att jag är så inne i det och tänker på nästa träning att man knappt reflekterar över det. Det kanske kommer komma sedan. Att man stannar upp och tänker på vad man har varit med om. Men nu är det så mycket fokus på nästa träning och match, så jag hinner knappt reflektera över det.

Du är född i Iran och är en man med invandrarbakgrund i en ledande position i ett IFK Göteborg som tidigare fått kritik för att inte ta in spelare och ledare med utländsk bakgrund. Hur ser du på det?
- Att det i sådana fall är en extra stor ära att bryta den trenden, och att ta del av ett Blåvitt som vill bryta den trenden på samma gång. Det blåser lite nya vindar, och att få vara del av det är extra stort. Det är också viktigt då att visa att det finns väldigt mycket rätt att göra så.

ANNONS

Tror du att det här kan ge hopp till fler drömmande fotbollsspelande och -tränande killar?
- Absolut. Jag har märkt mycket redan under den här tiden. Jag har träffat många personer i Stockholm som är AIK-supportrar, men som kan komma fram och säga att de mellan raderna hejar på oss just av den anledningen. Jag känner en jäkla press för alla Blåvitt-supportrar att vinna, men även för den yngre kategorin tränare som kanske har en annan bakgrund att visa att det finns många där ute som förtjänar chansen.

Se hela inslaget i spelaren ovan.

Följ uppladdningen hos C More!

C More sänder över 100 försäsongsmatcher inför den allsvenska premiären 2018.

- Se hela uppladdningen 2018 hos C More -

Publicerad 2018-02-07 kl 07:35
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto