TV: Mushekwi poängräddare för Dif i högdramatiskt derby

Mållös i fem raka matcher. Men i Stockholmsderbyt mot Hammarby slog Nyasha Mushekwi till igen - och räddade poäng till Djurgården.

En 2-2-match som mycket väl kan vara anfallarens sista i allsvenskan.

Prestigen i all ära. Men derbyt handlade om så mycket mer än vilken klubb som för stunden var den bästa i Stockholm.

Efter två raka förluster var ligasexan Djurgården i behov av en seger för att hänga med toppduon IFK Göteborg och Elfsborg.

För nykomlingen Hammarby handlade mötet om att nå säker mark på den nedre halvan av fotbollsallsvenskan.

Vilket lag som lyckades?

Inget.

Efter 2-2-mötet slutade allt med delad poäng på Tele2 Arena.

Torsteinbø hittade rätt
Första halvleken tog gästerna ett grepp om efter en lyckosam drömstart med mål redan efter fem minuter. Allt började med att Kerim Mrabti tappade bollen vid mittlinjen — och sedan följde en sekvens där bollen studsade rätt för Hammarby. Omar Colley hann först på en djupledsboll men rensade rakt på Emil Bergström och bollen hamnade hos Fredrik Torsteinbø.

Från ingenstans fick han ett friläge mot målvakten Kenneth Høie.

Det var ett läge som norrmannen förvaltade på allra bästa sätt.

Med en nätt och läcker chipp överlistade han sin landsman, och gav därmed Hammarby en inledning som satte prägel på matchen.

Nanne Bergstrand beordrade sina spelare till att ligga djupare i försvaret, se till att snabbt vara på rätt sidan och sedan - när tillfället gavs - satsa på omställningar när Djurgården tappade i positionsspelet.

Det var en taktik som föll väl ut.

Men bara under de första 45 minuterna.

I andra ökade Djurgården tempot, hittade rätt med passningar och skapade därmed flera vassa chanser bara efter några minuter; Sam Johnson tryckte iväg en projektil rakt på målvakten Ögmundur Kristinsson och Kerim Mrabtis avslut smet utanför den bortre stolpen.

Till slut var det Jesper Arvidsson, tillbaka efter avstängning, som slog in kvitteringen på straff i den 58:e minuten.

Mushekwi kvitterade
Trots att Erik Isarelsson gav Hammarby ledningen på nytt när han skickade in 2-1 med 21 minuter kvar att spela, skulle slutet handla om Djurgården och Nyasha Mushekwi, spelaren som plockade in på lån från sydafrikanska Mamelodi Sundowns och som gjorde sin sista match för Djurgården i och med derbymötet med Hammarby.

Efter en fem matcher lång måltorka hittade 28-åringen till slut rätt.

Med tolv minuter kvar att spela skickade han in kvitteringen bakom Ögmundur Kristinsson.

Ett mål som mycket väl kan vara hans sista i Djurgårdströjan då han under tisdagen återvänder till Mamelodi Sundowns.

Men sportchefen Bosse Andersson tror att Nyasha Mushekwi kommer tillbaka.

- Jag är övertygad om att Nyasha inte har gjort sin sista match i Djurgården, frågan är bara om det är under 2015. Jag är också mer hoppfull nu än tidigare att Nyasha blir kvar under hösten, säger han till aftonbladet.se.

Publicerad 2015-08-24 kl 23:17