TV: Nyholm AIK:s hjälte - sänkte Elfsborg i Borås

BORÅS. Jesper Nyholm sänkte Elfsborg på Borås Arena.
Med ett tidigt mål i den andra halvleken gav mittbacken AIK:s första seger för säsongen - och den första i Borås sedan 2002.
- Vi är stolta över den här vinsten, säger tränaren Rikard Norling.

Efter offensiva 5-1 mot Kalmar i premiären valde Elfsborg en defensivare taktik i hemmamötet med AIK. De föll hem, stod tajt och fokuserade på kontringar.

Det höll i 26 minuter, sedan hittade AIK en väg fram till målet. Aningen turligt ska tilläggas.

Stefan Ishizaki fick bollen utanför straffområdet och drog till. Kevin Stuhr Ellegaard såg ut att ha kontroll på bollen, men släppte ändå en retur. Där, som en huggande kobra, dök Henok Goitom upp och tryckte bollen i nät. 1-0 AIK.

Elfsborg hämtade sig efter kallduschen och kvitterade bara tio minuter senare. Det fina anfallet gick via Alex Dyer till Simon Lundevall som, från en mycket misstänkt offsideposition, hittade foten på framstormande Per Frick. Anfallaren gjorde det enkelt och styrde in sitt andra mål för säsongen.

- Vi kom inte in i den aggressivitet vi ska, säger Rikard Norling om baklängesmålet.

Paus där.

Den andra halvleken hann knappt starta innan AIK ännu en gång gick upp i ledning. I den 47:e minuten kilade 1-0-skytten Henok Goitom in bollen till Jesper Nyholm. Med en anfallares kylighet placerade mittbacken bollen förbi Kevin Stuhr Ellegaard till 2-1.

Elfsborg gjorde vad de kunde för att få till ännu en kvittering efter det. Viktor Prodell kastades bland annat in från bänken och hemmalaget lyckades leverera en stark slutforcering. Defensivt starka AIK höll dock tätt och tog säsongens första seger. Dessutom den första i Borås sedan 2002. En 15 år lång förbannelse är bruten.

- Vi är stolta över den här vinsten. Det är en väldigt svår match. Historiskt har det varit svårt att få med oss poäng, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

Elfsborgs-tränaren Magnus Haglund:

- Det var en jämt, tät och tuff batalj där ute. För egen del fick vi inte helt till vårt anfallsspel i första halvlek. Vi hade en plan attackera i ytterzonerna. Vi fick till det en gång då gjorde vi ett fint mål.

Lagens startelvor:

Elfsborg (4-2-3-1): Stuhr Ellegaard - Randrup, Jönsson, Nilsson, Kaib (Bajrami, 83´) - Olsson (Prodell, 69´), Dyer - Gustavsson (Horn, 83´), Jebali, Lundevall - Frick.

AIK (3-5-2): Linnér - Väisänen, Karlsson, Nyholm - Sundgren, Ishizaki (Blomberg, 74´), Olsson, Thern, Johansson - Krpic (Markkanen, 82´), Goitom (Avdic, 87´).