Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

TV: Se Bo Svenssons presskonferens

Regeringens utredare Bo Svensson tycker att det är för mycket gnäll från klubbarna som är aktiebolag.

- Det här är en kostnad klubbarna bör kunna ta, sa ha han på dagens presskonferens.

Regeringens utredare skrev i dagens DN debatt att kostnaderna som de klubbar som är aktiebolag har för polisbevakning under matcher bör finnas kvar – men halveras. Ett förslag som under dagen mött väldigt mycket motstånd från klubbarna som berörs.

Under eftermiddagen utvecklade han sitt resonemang. Anledningen till att han kommit fram till att just halva kostnaden vore rimlig är att en polis i dagsläget kostar klubbarna 920 kronor/timmen och halva den kostnaden innebär 460 kronor/timmen – vilket motsvarar vad klubbarna betalar för ordningsvakter på arenan.

- Polisen får inte bli billigare än en ordningsvakt, sa han under presskonferensen.

Svensson jämförde i sitt resonemang klubbarnas kostnader i förhållande till var de faktiskt omsätter.

- AIK betalade fem miljoner förra året i poliskostnader och man omsatte 132 miljoner. Det är en kostnad man bör kunna ta. Det är ett sandkorn i skon som skaver, sa han.

Svensson menar också på att en stor anledning till varför det skurit sig mellan klubbarna och regeringen är att polisen är för dålig på att berätta vad det är klubbarna betalar för. I fakturorna anger polisen bara en klumpsumma för vad bevakningen kostat – inte med hur mycket varje enskild insats debiterats.

- Det är ett stort misstag och en anledning till den misstro som finns. Bättre fakturering leder till högre acceptans hos klubbarna, säger han.

I Svenssons betänkande föreslår han dessutom att alla klubbar bör slippa stå för kostnader som inte överstiger 44 000 kronor, motsvarande ett basbelopp. Förmodligen en klen tröst för exempelvis AIK där en högriskmatch kan gå på ungefär 800 000 kronor.

Dessutom förespråkar Svensson att om motståndet kvarstår så anser han istället att alla klubbar bör står för halva kostnaden – oavsett om det rör sig om aktiebolag eller ideella föreningar.

Se presskonferensen i toppen

Publicerad 2013-05-07 kl 17:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons