Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

TV: Se Kalla Faktas granskning av huliganismen - var femte spelare hotad eller trakasserad

10å

En stor undersökning som Kalla Fakta gjort visar att hot och trakasserier mot allsvenska spelare, domare och ledare är vanligare än vad många tror - och det är inget unikt för storstadslagen.

TV4:s Kalla Fakta har gjort en omfattande undersökning där man intervjuat 303 allsvenska spelare, hela 70 procent av samtliga spelare i de allsvenska lagen, om de har upplevt att de blivit hotade eller trakasserade vid sidan om planen, det vill säga där det inte varit i samband med match, exempelvis i hemmet eller på fritiden.

Och de svar som man fått i sina intervjuer visar att det rör sig om mer än enstaka fall av hot och trakasserier. Nästan var femte spelare av de som tillfrågats säger att de känt sig hotade eller trakasserade. Och det är inte ett problem som bara finns hos storklubbarna - utan det finns även i de så kallade landsortsklubbarna.

ANNONS

Undersökningen visar att i samtliga lags trupper finns det spelare som känt sig hotade eller trakasserade. Och hos de säkerhetsansvariga i de allsvenska klubbarna är det bara hos fyra av de totalt arton klubbarna som man rapporterar att man inte upplevt några problem. De fyra är Gefle Elfsborg, Brommapojkarna och Åtvidaberg.

Vidare har Kalla Fakta pratat med klubbledningarna i de allsvenska lagen (plus Örgryte och Hammarby som låg i allsvenskan förra säsongen) och där är svarsfrekvensen ännu högre. I klubbledningarna (exempelvis VD, sportchef eller tränare) har Kalla Fakta pratat med 81 ledare, det vill säga hela 90 procent. Och där är resultatet än mer nedslående: Cirka var tredje ledare (31 procent) som deltagit i undersökningen säger att de utsatts för hot eller trakasserier.

Kalla Fakta har dessutom intervjuat 20 av 23 elitdomare - och av dem säger varannan att man någon gång under de senaste fem åren blivit hotad och, eller, trakasserad.

"Det påverkar min självkänsla", säger en domare.

ANNONS

"Man blir rädd när ens familj utsätts", säger en annan.

När det gäller hot mot spelare och ledare är det ofta storstadslagen i allmänhet och stockholmslagen i synnerhet som figurerar - men efter att Kalla fakta gjort sina intervjuer visade det sig att det förekommer även på landsorten. När det gäller hot mot ledare visade det sig till och med vara vanligare bland landsortslagen än land storstadslagen.

Publicerad 2010-10-04 kl 10:02

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto