TV: Sen derbykvittering för Dif - men spöket lever efter stor miss

SOLNA. Ett sent mål från Aliou Badji räddade en poäng mot AIK för Djurgården.
Men anfallaren brände också ett superläge och chansen till att döda det blårandiga derbyspöket.
- På vippen att vi åkte på en tokvändning, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

Under söndagen spelades ett hett derby på Friends Arena i Solna, när den allsvenska tvåan Djurgården gästade trean AIK. Den första halvleken var en händelsefattig historia och länge såg det ut att stå 0-0 i paus. För fram till den 38:e minuten var en något lurig frispark från Djurgårdens lagkapten Kim Källström och ett skott mot det bortre hörnet från AIK:s Johan Blomberg det mest farliga som lagen skapat. Sedan fick AIK en straff efter att Kim Källström sparkat på Nicolas Stefanelli, som föll till marken. Den straffen förvaltade ett annat nyförvärv, Chinedu Obasi, mitt i mål och 1-0 till AIK var ett faktum.

En bit in i den första halvleken drabbades annars Djurgården av ett tungt avbräck, när mittbacken Jacob Une Larsson tvingades bryta matchen på grund av skada. In kom då vänsterbacken Jonathan Augustinsson, som fick ta hand om högerbacksplatsen medan Niklas Gunnarsson flyttades in centralt.

Den andra halvleken försenades på grund av stökigheter inne på arenan. Supportrar till de båda lagen tog sig ner från läktaren och skapade oroligheter som polis och ordningsvakter kunde lugna ner efter några minuter. När spelet väl var i gång igen var AIK nära att öka på till 2-0 direkt. Nicolas Stefanelli skarvade ett instick vidare mot den bortre stolpen, och Andreas Isaksson fick sträcka ut för att rädda bollen till hörna.

Därefter var det Djurgårdens tur att närma sig ett nätrassel. I den 56:e minuten slog Othman El Kabir ett långt inlägg mot den bortre stolpen, där Kerim Mrabti fick stå helt ren och nicka mot mål. Men AIK:s keeper Oscar Linnér var vaken och räddade till hörna. Blårändernas jakt på en kvittering ledde också fram till fler offensiva möjligheter, bland annat hade Magnus Eriksson ett tungt skott i den 77:e minuten som Linnér räddade och några minuter senare missade Kerim Mrabti ett nickläge inne i straffområdet.

I den 84:e minuten hittade sedan bortalaget rätt. På en hörna skallade inhopparen Aliou Badji in 1-1. Bara någon minut senare snodde Gustav Engvall åt sig bollen och skapade ett två mot ett-läge för Djurgården. Engvall passade till Badji, som relativt ensam avslutade tätt över ribban.

- Det var på vippen att vi åkte på en riktig tokvändning. Det var ju att han (Badji) missade som räddade oss. Det är som det är nu. Det här är en besvikelse i och med att vi ledde länge, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Missen gjorde att det inte blev någon seger för Djurgården, matchen slutade oavgjort. Därmed utökas bortalagets dystra derbysvit till 18 raka matcher mot AIK och Hammarby utan seger. Djurgården har inte vunnit ett derby sedan september 2011. I och med resultatet behåller också lagen sina placeringar i den allsvenska tabellen. Djurgården ligger tvåa, en poäng före trean AIK.

- Efter 1-1 hade vi ett jätteläge att sno åt oss tre poäng, men det gjorde vi inte. Sammantaget var det en ganska jämn match. Det var mycket ställningskrig ute på planen, något skönspel var det inte. Jag tror det var rättvist med en poäng till båda lagen, säger Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel.

AIK:s Rikard Norling håller med Melkemichel om att det var en jämn match som bestod av mycket ställningskrig.

- Jag är lite missnöjd över att vi orsakade några fasta situationer, för vet att Djurgården är bra på det och att de skulle bli ännu kraftfullare på fasta situationer oavsett vem de skulle byta in. Det hade vi i bakhuvudet men lyckades inte stänga till det under hela matchen, trots att vi gjorde det jättebra innan målet, säger Norling.

AIK:s lag: Oscar Linnér - Haukur Hauksson, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson - Daniel Sundgren, Johan Blomberg, Kristoffer Olsson, Stefan Ishizaki (Denni Avdic 83), Rasmus Lindkvist - Nicolas Stefanelli, Chinedu Obasi (Henok Goitom 65)

Djurgårdens lag: Andreas Isaksson - Niklas Gunnarsson, Jacob Une Larsson (Jonathan Augustinsson 28), Jonas Olsson, Elliot Käck - Magnus Eriksson, Kevin Walker (Haris Radetinac 83), Kim Källström, Othman El Kabir (Aliou Badji 66) - Kerim Mrabti, Gustav Engvall