POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

TV: SFSU-ordföranden om bengalbeslutet: ”Ett otroligt symbolvärde”

Foto: TV4 Sport

Nästa

Avbryt
Försök igen

Tony Ernst

MALMÖ. SvFF har beslutat att pyroteknik ska vara tillåtet inom svensk fotboll. Nu ska formerna för den legala pyrotekniken diskuteras.
- Vi ska prova att få fram en pyroteknik som är så lik den illegala som möjligt, säger SFSU-ordföranden Tony Ernst till fotbollskanalen.se.

Svenska Fotbollsförbundet klubbade under fredagens representantskapsmöte igenom ett beslut att tillåta viss pyroteknik från och med nästa säsong.

Den legala pyrotekniken är något som Sef och framförallt SFSU har jobbat hårt med de senaste åren. Fotbollskanalen.se träffade ordföranden i SFSU, Tony Ernst, som tycker att beslutet har stor betydelse för svensk fotboll.
- Först och främst är det ett otroligt symbolvärde i att Svenska Fotbollsförbundet klubbar igenom det här. Det sänder en bra bild till hela fotbollsrörelsen, att vi tycker det är någonting bra och att det är en del av svensk supporterkultur, säger Ernst till fotbollskanalen.se efter en dag av workshops inför SFSU:s årsmöte i Malmö i morgon söndag.

För att få använda legal pyroteknik så ska arrangerande förening ansöka till tävlingskommittén. Pyrotekniken måste vara myndighets-godkänd. Tony Ernst menar att risken för att den illegala bränningen fortsätter för att den legala pyrotekniken blir för olik finns där. Men poängterar att formerna för den legala bränningen inte är klara ännu.
- Den faran är där, det måste man vara ärlig med att säga.

- Men då måste man också slå fast att det är inte klart ännu vad som ska bestå i den här legala pyrotekniken. Det är inget som är spikat, inget är bestämt.

Det är inte så att det är sagt att man ska stå längst ner i ena hörnet och tända ett par tomtebloss. Vi har inte förbundit oss för någonting ännu. De här diskussionerna om vad det innebär med legal pyroteknik kommer att ske under vinter och vår. Mellan Sef, SLO hos föreningarna och vi i SFSU. Det enda vi är överens om, även SvFF, är att vi ska prova att få fram en pyroteknik som är så lik den illegala som möjligt, säger Tony Ernst.

"Tiden är mogen för en lösning"

SFSU-ordföranden menar att det är ett stort arbete som nu ligger framför de inblandade för att hitta en lösning på frågan om hur den legala pyrotekniken ska se ut.
- Jag tror att israeler och palestinier ser med avund på oss på den här frågan när de ser på sina egna problem. Så det är inte enkelt att sammanfatta det.

- Men vi är överens om att den här frågan ska drivas, och att vi ska försöka lösa den på något vis. Och det betyder kanske inte att den illegala pyrotekniken försvinner helt och hållet. Men vi tror att den, som vi sett i Österrike och Norge, minskar för att det finns den legala, säger Ernst.

- Det vi ska göra är att försöka enas. Och det innebär att man måste hitta en lösning som alla är lite lagom missnöjda med. Det är nog tyvärr så tråkigt som det är.

Allt som allt, är det ett positivt steg för svensk fotboll?
- Ja, det tycker jag. Att Svenska Fotbollsförbundet, en rätt så stor och trög organisation, fattade ett sånt här beslut rätt så smärtfritt tycker jag tyder på att tiden är mogen för att vi ska kunna lösa det här. Och sen kanske det visar sig under vintern och våren att vi inte lyckades lösa det, fine, men då gjorde vi ett försök. Men det känns som att alla inblandade vill komma till skott här, säger Tony Ernst till fotbollskanalen.se.

Publicerad 2014-11-29 kl 19:39
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå