Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

TV: Stort intresse för Ljungbys hybridgräs: "Kan användas mycket mer"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Division 3-klubben Ljungby IF är först ut med hybridgräs i hela Sverige.
Och intresset för deras projekt är stort.
- Man kan ju använda det här mycket mer än naturgräs, säger sportchefen Lars Corell till Fotbollskanalen.

Hybridgräs är till stora delar naturgräs som blandas med konstgräs. Det skapar en matta som tål mer än naturgräs och därför kan den också utnyttjas mer. Kostnadsmässigt är hybridgräs en bit dyrare än konstgräs. Det talas om 10-15 procents skillnad.

- Vad man är ute efter är att man ska kunna använda sin plan mer. Lägger du gräs kan du kanske spela tre matcher i veckan på mattan. På hybridgräs kan du i alla fall spela sju-åtta matcher i veckan. Jag tror man räknar med 25 timmars användning eller liknande, berättar Ljungbys sportchef Lars Corell.

Intresset för den hybridgräsmatta som Ljungby invigde nyligen är stort, eftersom klubben är först i landet.

- Vi har fått påstötningar från många. Till exempel från de lokala lagen runt omkring oss, som Öster, IFK Värnamo och Jönköpings Södra. De har varit väldigt intresserade. De har varit här och tittat. Sen har vi även haft en delegation från Polen här. Intresset har varit väldigt stort, berättar Corell.

Dessutom är Ljungby kommun inbjuden till ett Svensk Elitfotboll-möte för att informera Sveriges alla elitklubbar om hybridgräs. Utöver det följer Svenska Fotbollförbundet utvecklingen i Ljungby med intresse.

Sportchefen Lars Corell är övertygad om att hybridgräs är framtiden - och han är väldigt nöjd med mattan som lagts ut på Lagavallen i Ljungby.

Invigningen av Ljungbys nya matta kommer i samma veva som Malmö FF lämnat in en motion till Svensk Elitfotboll om att förbjuda konstgräs på elitarenor, en motion som ledde fram till att Sef ska genomföra en gräsutredning.

Lars Corell tror att mattan i Ljungby håller så hög klass att en klubb som MFF skulle anse den vara bra nog för en elitarena.

- Man känner inte att det är konstgräs, utan mattan ger en gräskänsla. Jag tror Malmö FF skulle se på det som rena drömmen om man jämför med de konstgräsplaner som finns. Det är en jätteskillnad.

Se hela intervjun med Corell i spelaren ovan.

Publicerad 2016-09-08 kl 18:05

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER