Två mål på två starter - Kurtulus gav Bajen tre poäng

Trots en rejäl uppryckning i andra halvlek fick Degerfors syna sin fjärde raka förlust.
Hammarby besegrade hemmalaget med 1-0.

Under torsdagskvällen tog Degerfors emot Hammarby i hemmapremiären på Stora Valla. Planen har inte varit redo tidigare, i stället har laget tvingats spela på rivalen Örebros arena.

Men trots att Degerfors spelade hemmapremiär knep Hammarby sin fjärde vinst på fyra matcher och toppar tabellen med tolv poäng. I andra änden av tabellen landar Degerfors som tabelljumbo med fyra raka förluster.

Richard Magyar, tillika gästernas lagkapten, var utanför elvan. Han fanns i stället på bänken. Något som helt enkelt berodde på att Hammarbys huvudtränare Marti Cifuentes Corvillo hade många spelare att välja mellan, uppgav han till Discovery+. I stället fick Edvin Kurtulus chansen.

I hemmalaget spelade Nikola Djurdjic från start. Han har tidigare tillhört Hammarby, men efter 20 månader i Kina blev det ingen återkomst i Stockholms-laget. I stället valde anfallaren Värmland och Degerfors.

Hammarby var inte blyga i inledningen av första halvlek. Degerfors trycktes tillbaka ordentligt av gästerna och Bajen hade stora ytor att nyttja. Trots gästernas hårda tryck skulle det dröja 25 minuter innan det lönade sig.

Edvin Kurtulus petade in ledningsmålet på en retur efter Nahir Besaras välplacerade frispark från vänsterkanten. Det var Kurtulus andra match från start men också mittbackens andra mål för säsongen.

- Jag tar vara på varje minut jag får, säger Kurtulus till Discovery+.

Det blev första halvans enda mål, men nog hade gästande Hammarby flera chanser.

- Första halvlek är dålig från vår sida, det känns inte som att vi har två passningar inom laget ens. Hammarby leder rättvist efter första, säger Degerfors Sebastian Ohlsson till Discovery+.

Andra halvlek tog vid där första slutade och Hammarbys första läge kom redan en minut in i andra.

Trots att Degerfors till stor del fick försvara hade hemmalaget konstringslägen. Men anfallarna hade dels svårt att vinna duellerna mot Bajens mittlås, dels hade resten av laget svårt att hinna fylla på för att stötta sina anfallande spelare.

Med drygt 60 minuter spelade kom Degerfors första farliga målchans. Hemmalagets yttermittfältare Joseph-Claude Gyau avslutade precis utanför straffområdet, men skottet tog i ribban. Trots dålig utdelning gav det Degerfors energi som räckte till ytterligare ett farligt anfall bara minuterna senare.

För första gången i matchen syntes ett tillbakatryckt Hammarby samtidigt som Degerfors forcerade. Gyau hade bland annat ytterligare en ribbträff.

- Vi skulle lett matchen med 2-0 och dödat den, innan de får sina ribbträffar och ett tryck på oss. Vi ska väl vara lite effektivare och utnyttja lugnet när det ser bra ut, säger Hammarbys lagkapten Gustav Ludwigson till Discovery+.

Hammarbytränaren Cifuentes agerade omedelbart på maktskiftet genom två byten. Ut gick Besara och Jeppe Andersen för att lämna plats åt Bjørn Paulsen och Darijan Bojanic.

Degerfors fortsatte utmana sina gäster och matchen förblev spännande till slutsignal. Men 0-1 stod sig.

- Det här är typiskt en sån match där vi hade kryssat förra året. I år är vi starkare som grupp, säger Ludwigson till Discovery+.

Degerfors: Whiteman - Lindell, Sabetkar, Ohlsson, Gyau - Carlen, Gravius - Campos, Bertilsson, Saidi - Djurdjic

Hammarby: Dovin - Sandberg, Kurtulus, Fenger, Jeahze - Besara, Sadiku, Andersen - Ludwigson, Selmani, Swedberg