TV:Helsingborg håller Elfsborg på avstånd

Helsingborg håller poängavståndet till tvåan Elfsborg i den allsvenska tabellen.
I en seg match vann HIF med 2-1 (0-0) över jumbon Halmstad.

I en seg match vann HIF med 2-1 (0-0) hemma mot jumbon Halmstad.
Men Helsingborg hade inget sting i spelet. Det dröjde ända till den 75:e minuten innan serieledarna gjorde 1-0.

Då lossnade det och fyra minuter senare kom 2-0, när Christoffer Andersson lobbade in bollen i ett övergivet mål.

-Vi gjorde inget sprudlande jobb, det var lita trötta ben här och där, sade Erik Wahlstedt.

Söndagens seger innebar att laget höll avståndet till Elfsborg och att det blir arbetsro i lägret inför torsdagens väldigt viktiga match.

Då ska HIF vända bortaförlusten (0-1) mot Standard Liege till seger i kvalet till Europa league.

Jönsson utbytt

Det var med tanke på det som tränaren Conny Karlsson bytte ut Rasmus Jönsson efter en timme. Till Olympiapublikens högljudda protester och buanden.

-Rasmus var trött och vi har en viktig match på torsdag. Vi hoppades också att vi mörat ner HBK och satte då in "Sudden" (Erik Sundin) för att få lite fart. Och det blev det, vi spräckte nollan, sade Karlsson.

Just Sundin låg bakom 1-0 när han kom fri och sköt hårt från nära håll. HBK-målvakten Karl-Johan Johnsson kunde inte hålla bollen och på returen sköt Markus Holgersson mål via ribban.

-Utan att imponera fick vi tre poäng, sade Karlsson.

Halmstad skapade nästan ingenting förutom Mikael Roséns reducering, 1-2 på övertid.

Svensson från start

Före landslagsmittbacken Michael Svensson, skadedrabbad, var tillbaka i allsvenskan och stärkte Halmstads försvar väsentligt.

Han har spelat i klubbens U21-lag och var nu på planen i 90 minuter för första gången på tre år.

-Vi var okej i 75 minuter, jobbade och slet, men jag är besviken över att vi släppte in två mål, sade Svensson.

Halmstad ligger sist i tabellen, tolv poäng från kvalplats.

-HIF leder allsvenskan, det märktes. Men jag är glad att Michael är tillbaka, han är stark i duellspelet och styrde försvaret, sade HBK-tränaren Jens Gustafsson.

I Helsingborg gjorde Alvaro Santos hemmadebut och byttes ut efter en timme, utan att ha gjort något större väsen av sig.