POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Tysk polis har bevis för läggmatcher i Sverige

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Tysk polis har säkrat spår av matchfixning till Sverige och svenska fotbollsmatcher.
- Vi har upplysningar om vissa spelare och vissa funktionärer i en klubb, säger kriminalkommissarie Michael Bahrs till SVT:s Uppdrag Granskning (UG).

Tysk polis har avslöjat över 400 fall av matchfixning. Under dessa utredningar har den tyska polisen hittat kopplingar till Sverige. Bahrs säger till UG att han vet att svenska fotbollsspelare och svenska klubbar är involverade i uppgjorda matcher.

- Ja visst. Det bevismaterialet har vi överlämnat till svenskarna. Vi får också ständigt nya misstänkta omständigheter. Men här har vi inte befogenhet att göra utredningar för Sverige i Sverige. Vi kan bara lämna bevismaterialet vidare och sen är saken klar för vår del. Då gäller svensk lag och inte längre tysk, säger Bahrs.

Bahrs säger att bevisen som man har är vittnesmål från misstänkta som är inblandade.

- Vi har upplysningar om vissa spelare och vissa funktionärer i en klubb. Det är trovärdiga vittnesmål eftersom samma gärningsmän är misstänkta även av oss och har manipulerat här. Så de här undersökningarna pekar mycket tydligt på vissa personer.

Bahrs säger att det är kriminella gäng som arrangerar de uppgjorda matcherna för att sedan satsa stora summor pengar på vadslagning i Asien.

Fakta: Misstänkta läggmatcher

I svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher. Två fall har gått till domstol.

2012-2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.

2013: Misstanke om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisens utredningar ner.

September 2013/november 2015: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han dömdes Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.

Oktober 2013/maj 2014: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. Totalt åtalas sex män för att på olika vis ha påverkat resultaten. Alla frias, men åklagaren funderar på att överklaga.

Publicerad 2016-04-12 kl 08:17
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå