Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

U21-EM påverkar allsvenskans spelschema - men datum inte satta

Foto: SCANPIX

Försök igen

Sverige är klart för sommarens U21-EM i Polen.
Ett mästerskap som går under Fifa-datum, och som ser ut att ge ett allsvenskt sommaruppehåll.
- Jag är ganska säker på att det blir blockerade datum, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, Sef, till Fotbollskanalen.

I går kväll besegrade Sveriges U21-landslag Kroatiens dito på Vångavallen, och kvalificerade sig därmed för sommarens U21-EM i Polen.

Turneringen, som spelas mellan 16 och 30 juni, ser ut att ge ett uppehåll i det allsvenska spelschemat under slutet av juni.

- Ja, så blir det nog. Jag är ganska säker på att det blir blockerade datum, så det är nog ingen fråga om val, utan man får stänga ner från spel under U21-EM tror jag, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, till Fotbollskanalen.

Det definitiva beslutet om hur det allsvenska spelschemat för sommaren 2017 ser ut lär dock dröja minst ett par månader.

- Nu sitter förbundet och jobbar med det, och vi från Sef lägger våra synpunkter. Jag skulle tippa på att det kommer i vinter någon gång, som tidigast. Det är så många faktorer som spelar in när man lägger en serieordning, och det här blir ytterligare en faktor. Men det är ju kul att vi har gått till slutspel, det är fantastiskt roligt! Inte minst för att jag tycker att alla talangsatsningar som vi håller på med där våra lag är väldigt aktiva med tipselit, akademier och annat visar gång efter gång att vi har väldigt bra ungdomar som kommer fram, säger Enquist. 

Enquist tror inte att det kommer finnas någon ovilja från klubbarna att släppa spelare till mästerskapet.

- Det har aldrig varit ett problem med att klubbarna inte velat släppa spelare, det har bara handlat om att det ska vara praktiskt möjligt. Är det ett uppehåll är det ju inte samma problem. Tidigare har det handlat om krockar när man spelat allsvenskan parallellt. Förra U21-slutspelet ville man få loss spelarna några dagar före uppehållet, och då hade ju en hel allsvensk omgång spelats utan en del av U21-spelarna, vilket hade gett lite problem. Men klubbarna vill ju släppa spelarna, det är ju en chans för ungdomarna att få erfarenheter som är nyttiga för alla.

Ett uppehåll för U21-EM skulle inte ge samma problematik som i sommarens OS i Brasilien, där allsvenskan inte tog uppehåll och de spelare som lämnade missade matcher på hemmaplan.

- Problemet är ju om det är en viktig omgång i allsvenskan, och så måste man välja. Som i OS till exempel, då är det en annan sak, säger Enquist.

För Sportbladet berättar landslagschefen Lasse Richt att klubbarna inte får säga nej till spelares medverkan i turneringen.

- Det är Fifa-datum så de har ingen rätt. Det har aldrig varit ett bekymmer med den frågan, när vi inte pratar OS, säger Richt till tidningen.

Se höjdpunkterna från när U21-landslaget säkrade avancemang till EM-slutspelet i spelaren ovan.

Publicerad 2016-10-11 kl 13:13
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER