Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Uppgifter: Han stoppade byggjätten från att bli ny stjärnsponsor i IFK

Byggjätten Serneke Group förde diskussioner om att bli ny stjärnsponsor i IFK Göteborg. Enligt Sportbladet satte dock Prioritet Finans vd Nils Wiberg indirekt stopp för företagets intåg.
– Nils ville vara kvar som huvudsponsor och då respekterade jag detta, skriver företagets vd Ola Serneke i ett mail till Fotbollskanalen.

Ur en ekonomisk synvinkel hade IFK Göteborg ett tungt 2015 Visserligen redovisades ett plusresultat på 2,5 miljoner, men det enbart tack vare försäljningen av träningsanläggningen Kamratgården som gav en vinst på 13 miljoner. Under det tunga året stod föreningen dessutom utan stjärnsponsor i flera månader. Detta efter att man inte valt att förlänga det avtal med Prioritet Finans som gick ut i slutet av 2014.

Istället bestämde Blåvitt sig för att inleda förhandlingar med andra bolag. Utländska såväl som svenska. Enligt uppgifter till Sportbladet fanns det internationella rättighetsbolaget Sportfive, som tidigare skrivit ett större avtal med AIK, med i bilden. Detsamma gällde byggjätten Serneke Group. Något företagets vd Ola Serneke bekräftar i ett mail till Fotbollskanalen.

ANNONS

– Egentligen är det lite meningslöst att diskutera historia då vi skall satsa framåt, men i och med att detta ändå tagits upp så kan jag förklara. Våren 2015 förhandlade IFK om ett nytt avtal för stjärnsponsor varvid ett antal bolag tillfrågades – utländska jättar och andra svenska storbolag. Just i denna tid så diskuterade vi marknadsföringsinsatser för vår kommande börsnotering och då tyckte jag att detta kunde vara något positivt för såväl hjärta som bolag, skriver han.

Enligt källor till Sportbladet var Serneke beredda att sponsra IFK Göteborg med åtta miljoner kronor om året plus bonusar för SM-guld eller avancemang till gruppspel i Champions League alternativt Europa League. En större årlig fast intäkt än tidigare avtal med Prioritet Finans.

Allt rann dock ut i sanden. Enligt Sportbladet eftersom Prioritet Finans vd Nils Wiberg, som ägde 20 procent av Serneke Group vid tidpunkten, reagerade starkt och indirekt stoppade företaget från att gå in som ny stjärnsponsor.

ANNONS

– Vi var minoritetsägare och då bestämmer man inte. Men jag upplevde det som knepigt, säger Nils Wiberg till Sportbladet.

– Jag kunde inte påverka, men jag var besviken och framförde det.

Ola Serneke:

– Hela denna diskussion baserade sig på att Nils och jag skulle tycka detta var en bra idé i och med att Nils då var delägare i båda bolagen. Jag frågade då omgående Nils hur han såg på detta varvid han svarade att han ville vara kvar som stjärnsponsor. Då meddelade jag detta omgående till IFK vilka sedan förhandlade vidare med andra inklusive Nils. Svårare än så är det inte. Allt detta har blivit upphaussat i onödan.

– Nils ville vara kvar som huvudsponsor och då respekterade jag detta. Jag och Nils äger ju även Prioritet Serneke Arena ihop så det vore korkat om jag skulle göra något mot vår gemensamma vilja. Ingen stor sak för mig detta. Bättre nu att fokusera framåt på hur vi gör IFK Göteborg bättre.

ANNONS

Enligt uppgifter var ni beredda att sponsra IFK med åtta miljoner kronor om året plus bonusar. Vad är din kommentar till det?

– Vår diskussion var bara initial och vi förhandlade aldrig om något konkret avtal. Jag ville i så fall att jag och Nils hade samsyn i detta.

– Stjärnsponsorskap borde vara värt mer än 8 miljoner per år i landets finaste lag är dock min grundinställning.

Den 30 juni i fjol skrev IFK Göteborg under nytt avtal med Prioritet Finans som sträcker sig över 2018. Enligt Sportbladet ger det föreningen fyra miljoner kronor årligen i fast betalning och lika mycket i bonus vid SM-guld eller vid avancemang till gruppspel i någon av Europacuperna.

Publicerad 2016-03-13 kl 16:45
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto