Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Uppgifter: ÖFK drog av pengar från spelarnas Europa League-bonus - bekostade läktare

ÖFK-spelarna fick 25 procent av nettointäkterna för Europa League-framgångarna. 
Nu uppger SVT:s Uppdrag Granskning att en del av pengarna som drogs av - innan bonusen delades ut - gick till att bekosta läktare på Jämtkraft Arena. 
Däremot försvarar Tom Pettersson det.
"Självklart accepterade vi det och blev mer än nöjda med att få en extremt generös belöning", skriver han i ettt mejl till Uppdrag Granskning. 

Östersunds FK blev under 2017 kvalificerat för gruppspelet i Europa League och åkte först ut mot Arsenal i sextondelsfinal i turneringen. ÖFK fick totalt runt 50 miljoner kronor i prispengar från Uefa för hela deltagandet i turneringen, men även 1,75 miljoner euro (drygt 18 miljoner svenska kronor) från turneringens så kallade "marknadspool", vilket har att göra med klubbarnas tv-avtals storlek i varje enskilt land. 

ÖFK:s förre ordförande Daniel Kindberg, numera misstänkt på fyra punkter för ekonomisk brottslighet, avslöjade i oktober 2017 i podcasten "Lundh", att ÖFK-spelarna förhandlade till sig att de ska få ta del av 25 procent av vinsten för framgångarna i Europa League.

ANNONS

- De får 25 procent av nettointäkterna för att vi gick till Europa League. Vi tar nettosumman och sen delar vi det med spelarna. Sen har spelarna kommit på att vissa nyrekryterade spelare ska ha lite mindre än andra, sa Kindberg i podcasten då. 

Nu rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning att ÖFK-spelarna inte fick ta del av alla pengar de hade rätt till för Europa-framgången. Uppdrag Granskning rapporterar att klubben, som bestämt, drog av kostnader som uppstod i samband med Europa League innan spelarna fick sina 25 procent. Det rörde sig bland annat om att föreningen drog av pengar för flygresor till bortamatcher, hotellnätter och extra personal, som är ett krav av Uefa. 

Däremot uppger Uppdrag Granskning, som ska ha fått ta del av ÖFK:s uträkning, att föreningen drog av åtta miljoner kronor för en investering i läktare på Jämtkraft Arena. ÖFK behövde bekosta en ny läktare för att anpassa arenan för spel i Europa League, men drog av pengar från underlaget till spelarnas bonus för avancemanget. 

ANNONS

- Om den plockas ner efter Europa League-äventyret så är väl den en engångskostnad. Men står den kvar i tio år så borde de väl i sådana fall dra en tiondel av kostnaderna, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare för Spelarföreningen, till Uppdrag Granskning. 

ÖFK:s pressansvarig Niclas Lidström menar att det inte finns några felaktigheter, då spelarrådet har godkänt en överenskommelse med klubben om bonusen. Han skriver i ett mejl till Uppdrag Granskning att utbyggnaden av arenan under 2016 och 2017 kostade 13,8 miljoner kronor och att "ÖFK enbart valde att lyfta 8 miljoner kronor i bonusuträkningen var snarare till gagn för spelarna istället för vice versa". 

Däremot uppger SVT, som begärt ut. att utbyggnaden av arenan gjordes under 2017 och att den gjordes ihop med Östersunds kommun för 4,9 miljoner kronor som ska betalas av över 25 år. 

Även klubbens lagkapten Tom Pettersson, som var med under Europa League-kvalet, tycker inte att det är något felaktigt. 

"Vi visste att arenan behövdes förbättras för spel i Europa League och fick se vad det skulle kosta. Självklart accepterade vi det och blev mer än nöjda med att få en extremt generös belöning som vi alltså egentligen inte hade någon rätt till", skriver Pettersson i ett mejl till Uppdrag Granskning. 

ANNONS

Pettersson kommenterade även vidare ämnet på ÖFK:s hemsida så här:

"Min fråga är varför du ska försöka hitta någon negativ vinkling med det här när klubben var extremt generösa mot oss spelare och dessutom väldigt tydliga.

Först och främst, vi spelare hade inte rätt till en enda krona av de pengarna som klubben tjänade på spel i Europa League. Vi får utbetalningar efter vad som står i våra individuella kontrakt. Nu tyckte klubben att vi hade stått för en sådan bedrift att vi förtjänade att bli extra belönade.

Klubben redovisade alla inkomster och utgifter som kom med spel i Europa League och sen fick vi vara med och dela på en del av vinsten. Vi visste att arenan behövde förbättras för spel i Europa League och fick se vad det skulle kosta. Självklart accepterade vi det och blev mer än nöjda med att få en extremt generös belöning, som vi alltså egentligen inte hade någon rätt till".

Däremot har Uppdrag Granskning fått tillgång till sms mellan spelare som vid tidpunkten var irriterade över att kostnaden för läktare, enligt uppgifterna, drogs av från bonusen och att även ett flyg till Fotbollsgalan och "andra resor" drogs av. En spelare skrev: "Han skulle ju inte ta betalt för läktaren??????", medan en annan skrev: "Dom försöker blåsa oss dom tror vi inte ska bry oss för vi har semester".

ANNONS

- Det är klart att man känner sig lurad när man tagit spelarbonusen och betalat en kostnad som klubben egentligen ska stå för. Den har inget med spelarbonusen att göra och de flesta skulle nog samtycka om detta, säger en spelare, som var med under Europa League-resan, som vill vara anonym vid intervju med Uppdrag Granskning. 

I augusti i fjol uttryckte även agenten och tidigare spelaren Abgar Barsom kritik mot ÖFK, då Fouad Bachirou och Gabriel Somi inte fått ut de pengar i spelarbonus, som han anser att de har rätt till. Spelarna fick den första bonusen i december, men inte den andra i februari, som de blev lovade, enligt Barsom. 

- De spelarna som inte var kontrakterade efter jul skulle inte ha ut den andra utbetalningen, det var överenskommelsen mellan mig och spelarna. De skulle inte ta del av den eftersom de inte var med när vi spelade mot Arsenal. Så de hade ingen som helst rätt till det, det var överenskommelsen, sa Daniel Kindberg till Expressen då. 

Enligt Uppdrag Granskning är det en pågående tvist. 

ANNONS
Publicerad 2019-04-16 kl 07:52

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto