Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Ur senaste Offside: Var bäst i världen - nu i Lidingö

Foto: Rolf Höjer/SCANPIX

Tonton Zola Moukoko

Han var en av fotbollvärldens största talanger. Han blev även bäst i världen - men i spelet Championship Manager. Fotbollsmagasinet Offside har träffat förre Djurgårdstalangen Tonton Zola Moukoko.

I nya numret av Fotbollsmagasinet Offside får vi bland annat träffa en före detta talang som var något utöver det vanliga. Både i verkligheten och i fantasin. Tonton Zola Moukoko spåddes en lysande framtid när han 1999 som 15-åring lämnade Djurgården för Derby. Han lyckades aldrig riktigt infria de högt ställda förväntningarna - förutom i datorspelet Championship Manager.

Och Tonton som numera är 29 år och spelar i division 4-laget Lidingö är inte bortglömd.

– Det är inte så att det kommer fram en massa folk på gatan här i Stockholm, men när jag var i London förra sommaren var det helt sjukt. Företaget som gör spelet, Sports Interactive, anordnade en fotbollsturnering och jag var inbjuden som hedersgäst. Jag spelade med Team Tonton och det var extremt mycket fans på läktarna. Efter matchen ville alla ha autografer. En av företagets chefer bad mig också följa med en trappa upp. Där visade han att de hade döpt ett av sina konferensrum efter mig och på väggarna hängde några av mina gamla matchtröjor. De hade lyckats få tag i dem genom Derby. Sedan har jag ju hört en massa saker, men det är svårt att veta
vad som är sant.

Som vad?
– Jag vet att en kille i England ska ha blivit dumpad av sin fru eftersom han kallade henne för Tonton vid ett illa valt tillfälle … Och ganska många, säkert 20 personer, har sagt att de fått sluta på sina jobb för att de inte kunnat slita sig från spelet. Det gick tydligen så bra med mig i laget att de inte ville stänga av.

Han berättar även att han att han ännu inte gett upp att få smaka på en högre svensk serie.

– Jag är tacksam för allt jag fått se och uppleva tack vare fotbollen, men jag är långt ifrån nöjd. Jag har mött spelare som Kanu och Davor Suker, och jag har spelat i samma lag som Ravanelli och Taribo West. Jag känner att jag har extremt mycket kunskap i mig, men jag har ingen scen att visa upp det på längre. Det är svårt i division fyra. Om Messi hade spelat här så hade inte han heller dominerat varje match. Men jag har inte gett upp, jag hoppas fortfarande att jag ska få en andra chans.

Hela intervjun med Tonton Zola Moukoko läser du i Offside 3 # 2013.

Offside når prenumeranter under veckan och finns att köpa i butik från och med tisdag nästa vecka.

För att läsa mer om innehållet i kommande nummer, besök www.offside.org

Publicerad 2013-05-03 kl 09:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons