Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

"Utgår från att det inte stämmer"

Foto: SCANPIX

Sef tror inte på mutkolvar i allsvenskan.

I SVT:s Uppdrag granskning erbjuder den före detta Landskrona Bois-spelaren Liridon Leci att kunna påverka såväl allsvenska spelare som dem i superettan.

- Jag utgår från att det inte stämmer, visar det sig att jag har fel kommer jag bli oerhört besviken, säger Svensk elitfotbolls (Sef) generalsekreterare Mats Enquist till fotbollskanalen.se.

Fotbollssverige är omskakat efter SVT:s Uppdrag gransknings avslöjanden om mutbara spelare i allsvenskan och superettan. Men åtgärderna dröjer.

- Allting hänger på vad som kommer fram. Men det får inte förekomma, än så länge ser vi varningssignalerna och välkomnar alla utredningar men vi väljer också att utgå från att det är rykten. Skulle det visa sig vara motsatsen får vi hantera det då, säger Sefs generalsekreterare Mats Enquist

- Man måste ju naturligtvis se till att det här är något vi utreder absolut i botten. Det får överhuvud inte förekomma, men än så länge är det rykten och påståenden, inga faktabelägg.

Liknande resonerar även Svenska fotbollförbundet.

- Kan konstatera att det är den här spelaren som har filmats med dold kamera har såna kontakter, det är den informationen som finns. Men det är tillräckligt allvarligt att den personen påstår sig kunna påverka, säger Anders Hübinette, jurist på Svenska fotbollförbundet till fotbollskanalen.se.

Men att det sker granskningar och utredningar välkomnas naturligtvis.

- Glad att man utreder det här ordentligt. Såg att Brå (Brottsförebyggande rådet) skulle göra undersökning och förbundet (SvFF) skulle fördjupa sina undersökningar och vissa frågor är polisanmälda, säger Mats Enquist.

- Det är nåt vi står bakom, den utredningen (Brå). Alla initiativ som kan bringa klarhet är av godo, säger Hübinette.

Sefs generalsekreterare understryker flertalet gånger att vi måste avvakta säkrare fakta än det som hittills kommit fram - innan nya åtgärder tas till.

- Om nåt skulle visa sig sant – så finns det ingen annan reaktion än den hårdast tänkbara, exakt hur det skulle se ut vet vi inte än. Det är fundamentalt för idrotten att man ska vara befriad från såna här företeelser.

Det finns polisanmälda fall i superettan - mellan Jönköpings Södra och Syrianska och  det florerar mängder med rykten. Men förhoppningarna är att det finns en anda i fotbollssverige som vill något annat.

- Det finns inte en förening som vill se den här typen av verksamhet i närheten av fotbollen. Det handlar om att fotbollen sluter leden tillsammans spelare, tränare, ledare, Om det fått fotfäste så ska det ska utrotas i botten, säger Mats Enquist.

- Vi genomför ambitiösa utbildningsprogram. Pengar är inte allt, det är väldigt artfrämmande för idrottsmän, Ingen anledning att vara naiv, men innan jag sett det bevisas så kan vi inte utgå från att det hänt.

- Det påstås mycket, det är svårt att förhålla sig till, annat än att bli orolig. Det är en viss skillnad om man får bekräftelse att de här påståendena är sanna. Då skulle jag bli oändligt besviken, då har nånting gått förlorat som vi måste ta tillbaka fort, jag säger om, det är en viktig nyansering.

Publicerad 2014-10-07 kl 14:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons