Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Utredaren: Därför är polisnotor rimligt

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Bo Svensson

Bo Svensson har fått massiv kritik för sitt förslag att halvera polisnotorna. Läs hans förklaring till beslutet.

– Det framstår som högst rimligt, skriver Svensson i sin utredning

Grunden för ersättningsskyldigheten för idrottsaktiebolagen är, enligt regeringens utredare Bo Svensson, kravet på rättvisa.

– Allmänt sett framstår det nämligen som högst rimligt att den som anordnar en sammankomst eller tillställning som föranleder särskilda ordningsproblem får svara för kostnaderna för dessa och detta övervägande gäller alldeles särskilt om anordnaren inte har någon annan avsikt med evenemanget än att tjäna pengar åt sig själv, skriver Svensson i sin utredning

– Det finns knappast någon som ifrågasätter att anordnaren ska betala för polisbevakningen när Madonna, Lady Gaga eller Bruce Springsteen spelar på Stockholm Stadion eller Friends Arena, skriver Svensson.

Utredaren lägger också fram ett alternativt förslag som innebär att även de omkring 20 000 allmännyttiga ideella föreningarna omfattas av kravet att stå för hälften av polisens kostnader. Merparten av dem kommer aldrig att drabbas av poliskostnader eftersom deras arrangemang inte behöver polisbevakning. Det är främst de föreningar som deltar i seriespel i de två högsta serierna i fotboll och ishockey samt en del arrangörer av festivaler och liknande som skulle påverkas, enligt utredaren.

För att polisen ska slippa fakturera mindre belopp föreslås dessutom att arrangemang som inte innebär högre kostnader än 44 500 kronor ska undantas från ersättningsskyldigheten.

Utredaren kan också tänka sig att alla föreningar får dra bort 44 500 kronor av bevakningskostnader och betala 75 procent av vad som återstår.

Orsaken till att utredaren lägger fram ett alternativt förslag som även omfattar de allmännyttiga ideella föreningar är att det, enligt honom, kan visa sig att värdet av likabehandling, konkurrensneutralitet och rättvisa väger så tungt att även de föreningars rätt till gratis polisbevakning måste ändras.

Publicerad 2013-05-07 kl 14:58
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons