Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Utredaren sågar anmälningsplikt - nu föreslås fotboja

Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterad brottslighet, går hårt åt riksdagens beslut om anmälningsplikt.

- Det är som att slå ihjäl myggor med hammare. Det finns inga som helst proportioner, säger han på en presskonferens på onsdagen.

Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterad brottslighet, lämnar i dag förslag till regeringen om ett skärpt tillträdesförbud och registrering av huliganer inom idrotten.

Han menar dock att anmälningsplikt inte är någon lösning i kampen mot huliganerna. Eriksson menar att anmälningsplikt allvarligt inskränker medborgarnas rörelsefrihet och skapar oproportionerligt mycket arbete för polisen.

Systemet går ut på att huliganer ska anmäla sig vid en polisstation vid tidpunkten för matchen och därigenom inte kunna få tillträde till idrottsarenan.

Skärpt tillträdesförbud, kombinerat med fotboja vid överträdelse - såsom i dag för kvinnomisshandlare - är bästa alternativet, skriver han i sitt förslag till regeringen.

- Jag tycker att det är ett bra förslag. Björn Eriksson har varit engagerad i frågan under en längre tid. Skärpt tillträdesförbud kombinerat med registrering känns som en bra medicin. Förbundet tror på det här, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Det är genomtänkt och klokt, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) om Björn Erikssons slutsatser.

- Det fanns skäl till att vi var skeptiska från regeringen när frågan kom upp i riksdagen, fortsätter hon.

Såväl polisen som fotbolls- och ishockeyförbundet har uttryckt sitt stöd till Björn Erikssons förslag att riva upp beslutet om anmälningsplikt. Adelsohn Liljeroth tror att det ökar förutsättningarna för att beslutet rivs upp.

- Det borde rimligtvis ha betydelse, att man lyssnar på de som har kunskapen, säger hon.

Vad säger du om förslaget att, om det behövs, använda elektronisk fotboja?

- Det är väl intressant. Om inget annat hjälper så är det en bättre lösning än anmälningsplikt.

Anders Hallesjö, chef för supporterpolisen i Göteborg, håller också med Björn Eriksson om att anmälningsplikt inte är den bästa lösningen för att stoppa fotbollshuliganer.

- Det är viktigare att de blir avstängda från matcher och att vi får ett utökat besöksförbud, säger han.

Han menar att huliganerna i dag kan sitta på en restaurang i närheten av arenan under matchen.

- När matchen är slut kan de ansluta till de andra utanför arenan.

Med ett utökat besöksförbud, som även gäller arenans närområde, skulle detta kunna förhindras.

Hallesjö vill dessutom gärna se ett register över huliganerna.

- Det gäller att de som sköter inpasseringen vet vilka de är, säger han.

Dan Blomberg är ordförande i Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna och han ser både för- och nackdelar med Björn Erikssons förslag om skärpt tillträdesförbud för huliganer runt landets fotbollsarenor.

- Skärpt tillträdesförbud tror jag inte är bra, i dag fungerar det mycket dåligt och ofta kommer denna straffpåföljd utan att personen får rättslig prövning. Så kan vi inte ha det i en rättsstat, skriver han i ett mejl till TT.

Däremot tycker Blomberg att det är positivt att frågan utreds.

- På det stora hela tycker jag det är bra att Björn Eriksson utreder de här frågorna noggrant på ett sätt som inte gjorts tidigare, och att man nu också börjat ta in synpunkter från föreningar och supportrar.

Publicerad 2012-06-26 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons