Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Utredning ger SvFF kritik efter toppdomarens fängelsestraff: "Borde hanterats på ett bättre sätt"

1v

En svensk toppdomare dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri.
Svenska Fotbollförbundet valde då att tillsätta en oberoende internutredning - som nu ger kritik till SvFF:s hantering av ärendet, rapporterar Expressen.

I september 2020 anhölls en svensk toppdomare misstänkt för grovt bedrägeri. Domaren var aktiv under fjolåret och dömde på toppnivå både i Sverige och internationellt. Svenska Fotbollförbundet, SvFF, stängde av domaren i samband med att han anhölls, skriver Expressen.

Toppdomaren åtalades i början av december för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri. Åtalet gjorde gällande att domaren lurat till sig i närheten av 6,8 miljoner kronor som mestadels lagts på spel på bettingsajter. I januari dömdes sedan domaren till fyra och ett halvt års fängelse och skadestånd på drygt 4,8 miljoner kronor.

ANNONS

Dag Cohen, chefsrådman vid tingsrätten vid Malmö tingsrätt, fick det i personligt sidouppdrag att utreda hur SvFF hanterat de uppgifter som kommit fram om domaren. Cohen har dock inte hört något från SvFF sedan han lämnade in sin rapport den 31 maj. SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand berättar nu för Expressen att förbundet brustit i sin hantering av ärendet.

- Sammanfattningsvis visar rapporten att Svenska Fotbollförbundet, som organisation och rörelse, borde hanterat informationen som framkommit på ett bättre sätt. Det är viktigt att vi alla tar till oss och tar lärdom av det vilket är själva syftet med en sådan här rapport, att få en oberoende bedömning av hur ett ärende hanterats, säger Sjöstrand till tidningen.

På frågan om vad SvFF konkret borde gjort bättre svarar Sjöstrand:

ANNONS

- Själva rapporten har inte fokuserat på hur enskilda personer har agerat. Man har sett på SvFF:s roll och organisation som helhet har hanterat ärendet. Det som framgår av rapporten är att flera betydelsefulla uppgifter har varit kända inom SvFF:s organisation, och att det helt enkelt borde ha hanterats på ett bättre sätt. Involverade personer borde ha tagit informationen vidare och att en samlad bedömning av informationen borde ha gjorts. Det borde i sin tur ha fört med sig att rimliga åtgärder skulle ha vidtagits, men så har ej skett.

Det är inte första gången svenska toppdomare hamnar i blåsväder. Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om att domarbasen Stefan Johannesson samt domarna Mohammed Al-Hakim och Martin Strömbergsson under flera år inte betalat skatt på intjänade pengar från Uefa gällande internationella domaruppdrag. Dessutom har ytterligare tio domare lämnat in självrättelser rörande internationella uppdrag, medan fyra andra elitdomare straffats med skattetillägg, vilket Fotbollskanalen också skrivit om.

ANNONS

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln uppgav Fotbollskanalen att det var Malmö tingsrätt som fått uppdraget att genomföra utredningen. Det var en felaktig uppgift.

Publicerad 2021-09-14 kl 10:38
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto