Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
37v

Utredningen om tv-avtalet röstades ner - men frågan lever: "Kommer diskuteras"

Foto: Bildbyrån.

Sef:s medlemsklubbar röstade ner förslaget om att utreda en ny modell för tv-avtalet. Nu fortsätter i stället diskussionen om en förändring i andra forum.
- Tempot var nog lite för snabbt, tror det kommer att diskuteras mer, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen. 

Fotbollskanalen kunde tidigare i veckan berätta att Malmö FF, AIK, IFK Göteborg, Hammarby och Djurgården arbetat för att man ska se över fördelningen av pengarna i tv-avtalet, vilket Olof Lundh skriver om i sin kommande bok ”Allsvenskan enligt Lundh”.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen röstades under onsdagen Malmö FF:s motion, om att tillsätta en arbetsgrupp för att utreda en ny modell av fördelningen av pengarna, ner med siffrorna 15-10 på medlemsmötet.

- Jag kommenterar aldrig röstningstalen, det får klubbarna i sådana fall kommentera. Utfallet blev dock att vi inte genomför en ny utredning. Frågan kommer i stället att diskuteras i andra forum. Klubbarna valde att inte göra en ny utredning, snarare att det får fortsätta att diskuteras på klubbchefsmöten och liknande utifrån det vi arbetade upp, så frågan lever vidare. Däremot var det en god ton, det var ingen pajkastning. Det var i stället en väldigt bra diskussion.

Det innebär dock inte att frågan om en omfördelning av pengarna är död, den lever vidare. Nästa gång frågan tas upp är under vårens klubbchefsmöte.

- Vi kommer att ta upp det på klubbchefsmötet nästa gång också för att samla upp lite funderingar. Det gick kanske lite för fort från det att frågan väcktes till att komma fram till ett beslut. Vi behöver lite luft för att prata igenom det. Det kan ju finnas delar av det här som behöver justeras, så nästa klubbchefsmöte blir nästa gång vi pratar och går igenom fördelar och nackdelar med det. Det kändes som att det fanns en förväntan att det skulle bli en pajkastning, men det blev det inte, säger Enquist.

Däremot kan det gå snabbt till att det blir en ny omröstning om frågan. Sef håller som bekant medlemsmöte fem gånger per år, vilket innebär att en ny motion kan läggas fram till nästa möte.

- Klubbarna har alltid rätt att lyfta det, men det blir ju en viss oro när det går fort. Det var nog mer det som det handlade om. Det var nog tempot som var snabbt. Jag tror att frågan kommer att diskuteras mer i elitfotbollen. När man är redo och är trygg med möjliga justeringar, så lyfts det upp och kommer man fram till att man är nöjd med nuvarande modell, så sitter man still.

Enquist ser heller inte att det finns en panik i att komma fram till ett beslut, då hans känsla är att det i sådana fall handlar om ett beslut till 2020, när pengarna i tv-avtalet fördubblas, då Discovery Networks Sweden tar över rättigheterna.

- Det är därmed inget sprintlopp där något måste göras akut. Alla tar också ett stort ansvar oavsett vilken inriktning man har, då man förstår och respekterar att vi har en bred ligamodell, där klubbar kan röra sig upp och ner i ligasystemet. Det gör också att diskussionen inte blir infekterad. Det är mer slipningar. Vi får göra som vi brukar, ta ett steg i taget och när man känner sig mogen, så tar vi ett beslut.

- Jag tror att man ska prata igenom det. Det är ett sätt att komma fram till en idé kring vad vad man kan åstadkomma. Det handlar inte om vad varje enskild klubb vill ha ut av det. Man tar ett stort ansvar oavsett i vilken ände av ligorna man ligger. Det jag läste ut nu var att man inte var redo att starta en utredning, men att man var väldigt snabbt framme med att fortsätta diskutera det, fortsätter han.  

Däremot beslutade Sef om att ha en gemensam satsning på ett Fantasy-spel för allsvenskan, samtidigt som det kommer att bli en allsvenska för E-sport.

- Vi kommer gällande Fantasy-spelet att jobba med lösningar som Premier League har tagit fram och som Norge har tittat på. För E-sporten handlar det om att vi gör en motsvarande liga för vanlig fotboll, men i andra sporter. Klubbarna får knyta till sig professionella spelare som spelar i en allsvenska, men med e-sporter. Vi kommer att gå ut med en pressrelease med mer information. Det kommer att dra igång under 2018, säger Enquist.

Publicerad 2018-01-31 kl 18:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons