POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Våldet minskar på de allsvenska arenorna

Foto: SCANPIX

Våldet på de svenska fotbollsarenorna har minskat de senaste åren. Enligt anledning till det kan vara arbetet som de så kallade SLO:erna stått för.
- De jobbar för att förhindra och lugna ned de egna fansen, säger Farid Tounsi, evenemangspolis i Stockholm.

2012 beslutade Uefa att alla klubbar som vill ansöka om en Uefa-licens ska ha en Supporter Liaison Officer, en SLO. En SLO ska framför allt vara en bro mellan supportrar och klubben och hjälpa till att förbättra dialogen mellan de båda parterna. Man ska även ansvara för att bygga relationer med polis och säkerhetsansvarig.

Sedan SLO:er infördes i allsvenskan har våldet minskat på de allsvenska arenorna, enligt polisens egna siffror. Totalt var det drygt 1,7 miljoner besökare i allsvenskan 2014. Under hela säsongen blev 41 stycken av dem omhändertagna, jämfört med 89 stycken två år tidigare. Det skriver Svensk Elitfotboll, Sef, på sin hemsida.

Totalt sett har antalet avvisade och omhändertagna från de allsvenska arenorna minskat från 226 stycken 2012 till 176 förra året. Polisen tror att det minskade våldet har ett samband med införandet av SLO-rollen.

- SLO:erna kan hjälpa oss inom polisen att få ut ett budskap till fansen som gör att de själva agerar och lugnar ner en eventuell hätsk stämning, en så kallad selfpoliceing. Genom den goda dialogen med SLO:erna utbyter vi lägesbilder hos respektive sida, polis och supportrar, information som kan göra att vi undviker att personer till exempel omhändertas, säger Farid Tounsi till Sef.

Enligt SLO-arbetarna har fotbollssupportern i dag ett oförtjänt dåligt rykte.

- Läktarvåldet är en restprodukt från 90-talet. Tyvärr skriver tidningarna som att det förekommer regelbundet men det gör det inte. Visst handlar det om fyllor och lite småsaker men inte annat inne på arenan, säger Anders Almgren, SLO i IFK Göteborg.

Publicerad 2015-06-10 kl 13:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå