Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN
39v

Våldtäktsdömd spelare stöttas - allsvenska klubbar agerar: "Knäppaste jag hört"

Foto: Bildbyrån

Östersunds ordförande Daniel Kindberg.

Efter att ha dömts för våldtäkt och misshandel har Kwame Bonsu stöttats i sociala medier av flera allsvenska och ex-allsvenska spelare. Något som får flera klubbar att agera.
- Om de sympatiserar med något så satans korkat, då vet jag inte vad jag gör, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg till Fotbollskanalen.

För en knapp vecka sedan dömdes Gefle-spelaren Kwame Bonsu till två års fängelse och utvisning för misshandel och våldtäkt mot sin ex-fru. Efter domen har ghananen tagits i försvar av flera allsvenska och ex-allsvenska spelare på sociala medier.

Bland annat har Yussif Chibsah, som tidigare spelat i Gefle och Djurgården, lagt ut två Instagram-inlägg där han menar att Bonsu är oskyldig och vill ha rättvisa för spelaren. Flera allsvenska och ex-allsvenska spelare har visat sin sympati i form av kommentarer och gilla-markeringar.

Bland annat har två Östersundsspelare kommenterat och gillat inlägget.

- Om de sympatiserar med något så satans korkat, då vet jag inte vad jag gör. Det var det mest idiotiska jag någonsin har hört. Jag ska absolut ta reda på vad fan det är frågan om, det kan du vara lugn för. Det var tamejfan det knäppaste jag har hört på mycket länge, säger ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg till Fotbollskanalen efter att ha fått inlägget beskrivet för sig.

- Om han (Chibsah) uttrycker sig så och menar det så är han ju tamejfan dum i huvudet. Det var dummaste jag hört, tamejfan på länge. Och är det så att någon lever i den villfarelsen att det är någonting positivt i att stötta om Chibsah säger det här då är det något som inte stämmer i skallen i så fall. Och det är något som vi kommer att gå till botten med.

Kindberg har när Fotbollskanalen pratar med honom inte sett inlägget och kände inte till att spelare från klubben gillat inlägget. Ordföranden hoppas att det finns en förklaring till spelarnas agerande.

- Jag skulle inte bara bli ledsen och besviken om det du beskriver... Det kan inte vara möjligt. Jag kan aldrig ens tro, det är så långt ifrån honom som det överhuvudtaget är möjligt att bli. Och eftersom jag känner honom sedan så många år... Min omedelbara reaktion är att det måste vara något misstag. Han kan inte tycka så, det kan jag aldrig tro. Han kan aldrig heller tycka att någon som tycker så gör rätt. Och inte den andra spelaren heller, jag träffar dem varje dag, säger Kindberg.

- Jag kommer definitivt att gå till botten med det här omedelbart.

Östersund har en lång historia av ett stort arbete med samhällsfrågor och jobbar kring en tydlig värdegrund.

Hur viktigt är det för er med tanke på det att visa att ni tar avstånd från den här typen av saker?
- Det är helt avgörande för hela vår identitet, för vilka vi är och det är diametralt motsatt till vilka vi är. Det är otroligt viktigt för oss att ta avstånd från sånt här svammel, säger Daniel Kindberg.

- Jag ska ringa och kolla upp vad de här har gjort för jäkla tokerier direkt.

Östersund är inte den enda klubb som agerat efter att spelare har stöttat den våldtäktsdömde Gefle-spelaren. Häcken har kallat till ett möte där man pratade om hur de agerar i sociala medier. Flera av klubbens spelare har gillat och kommenterat Chibsahs inlägg och en av klubbens spelare la själv ut ett inlägg där han skrev "vi är med dig broder". Sportchefen Sonny Karlsson pratade både med hela gruppen och den sistnämnde spelaren enskilt.

- Jag sa att från BK Häckens sida så säger vi att du kan inte vara en officiell person och stötta en människa som är dömd enligt svensk rätt. Jag har inte läst det han har skrivit. Men jag sa att han måste titta över det och fundera över vad som ska vara kvar, vad han hade kunnat stå för om någon ringer honom, säger Karlsson till GT.

Inlägget från spelaren ligger dock fortfarande kvar på sociala medier.

Även superettan-klubben Öster har agerat mot en spelare som på Instagram försvarade Bonsu med två inlägg. Bland annat skrev han att Gefle-spelaren var oskyldig och borde friges.

- Vi som förening tar ju självklart avstånd från detta och tycker att det är väldigt olyckligt att han gör ett sådant här inlägg på sociala medier. Vi har redan fört diskussioner med spelaren om att dels ta bort inlägget och vi ska följa upp detta veckan som kommer, säger Johan Lindberg klubbens styrelseledamot, till P4 Kronoberg.

Öster-spelarens inlägg har plockats ner från sociala medier.

Efter Fotbollskanalens artikel har Yussif Chibsah lagt ut ett nytt inlägg på Instagram. Där menar han att han blivit missförstådd och att hans poäng med inlägget var att uppmana myndigheterna att gå till botten med ärendet.

Publicerad 2017-06-15 kl 21:55