POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Valentic: "Vi ska bygga en träningsanläggning som det kommer snackas om i Sverige"

Foto: Bildbyrån

TÄBY. Dalkurd står utan eget omklädningsrum och en klubblokal i Uppsala just nu.
Men man hävdar att flytten gått bättre än väntat och de långsiktiga planerna är stora.
- Snart ska klubben bygga en träningsanläggning i absolut topptoppkvalitet för att vara Sverige, säger tränaren Azrudin Valentic.

I vinter har Dalkurd flyttat från Borlänge till Uppsala. Den allsvenska nykomlingen planerar att spela sina matcher på Nya Studenternas, men den arenan byggs just nu och är tänkt att vara klar först 2020. Därför kommer Dalkurd spela sina allsvenska hemmamatcher i Gävle, på Gavlevallen, under 2018.

Än så länge har Dalkurd inte tillgång till så mycket annat än en träningsplan i Uppsala. Klubben håller till på Österängens IP, till skillnad från seriekonkurrenten och nya grannen IK Sirius som tränar på Lötens IP, men något eget omklädningsrum eller några egna klubblokaler är ännu inte på plats. 

Dalkurd hyr delar av en grusplan i närheten av Österängens IP där tanken var att byggmoduler skulle ha satts upp inför träningsstarten den 8 januari, moduler som ska fungera som omklädningsrum och klubblokaler. Men det arbetet har försenats och därför har laget hittills fått byta om i omklädningsrum i träningscentret Ultimate Performance, där Dalkurd-spelarna även gymmar, och åka ombytta i bilar till träningarna.

- Arbetet (med modulerna) är igång nu och förhoppningsvis är det klart när vi är tillbaka från vårt träningsläger (Dalkurd åker till Portugal på lördag och blir borta fram till den 7 februari), eller någon vecka efter det. När det är klart är det mycket som är löst för oss, säger sportchefen Adil Kizil.

- Det funkar bra på Österängen. Det är en bra konstgräsplan.

Överlag är sportchefen nöjd över hur flytten från Borlänge fungerat fram till nu.

- Det har varit bra, bättre än väntat. Vi fick en del på plats innan och sen har det flutit på bra. Det är klart att det inte är hundraprocentigt i och med att vi flyttar en hel förening, men mycket har varit bra, säger Adil Kizil.

Spelarna bodde på hotell till en början, men nu har det löst sig med boende för de flesta i truppen.

- Det där har löst sig snabbare än vad jag trodde att det skulle göra. Vi trodde att vi skulle använda hotellet i tre-fyra månader men vi började med tolv där den första veckan och nu är det nere i fyra spelare som bor där. Några fler försvinner efter träningslägret, så förhoppningen är att allt är klart när februari är slut. Jag trodde inte på det, för alla sa: ”Nej, nej, det går inte. Det finns inga boenden i Uppsala, det är omöjligt”. Men det har gått bra.

Hur har spelarna hanterat flytten?
- De har varit positiva och väl förberedda. Vi har ju sagt till dem att saker och ting inte kommer vara hundraprocentiga från första dagen och de har varit jätteproffsiga. All kredd till spelarna och ledarna.

När Nya Studenternas sedan står klar är tanken att Dalkurd ska hyra ytor för bland annat omklädningsrum och kansli inne i arenan, men klubben har också långsiktiga planer på att utöver det bygga en egen träningsanläggning. Det berättar tränaren Azrudin Valentic.

- Snart ska klubben bygga en träningsanläggning i absolut topptoppkvalitet för att vara Sverige. Det ska vara en anläggning som det kommer snackas om i Sverige. Det är nästa steg i utvecklingen, en egen träningsanläggning, säger Valentic.

Den 4 mars spelar Dalkurd sin hemmamatch i svenska cupens gruppspel, mot Gefle. Var? I Gävle.

- Vi är hemmalag. Det blev en ganska rolig lottning (skratt), säger sportchefen Adil Kizil.

Då kommer alltså klubben genomföra sitt första arrangemang på nya, tillfälliga, hemmaarenan Gavlevallen.

- Det blir bra för oss att känna på arenan och få ihop det. Det är ju ganska mycket nytt. Förhoppningen är att vi går vidare från cupgruppspelet (då väntar kvartsfinal), men gör vi inte det så spelar vi någon träningsmatch där också, så att vi kan testa arenan ännu en gång innan allsvenskan, säger Kizil.

Ska ni bara träna i Uppsala framöver eller kan det bli så att ni gör vissa träningar i Gävle?
- Vi har sagt att vi ska känna efter till en början, så får vi se om vi vill ta något pass i veckan i Gävle eller så. Det handlar mer om underlaget, men jag tror det är ganska likt så det ska nog inte behövas. Men vi kommer känna efter.

Vad tror du om att ni kommer spela era matcher i Gävle, kommer det bli en utmaning?
- Det är inte så jättelångt, det tar bara runt 45 minuter eller en timme dit från Uppsala. Sen är det klart att det inte är ultimat. Men vi kommer lösa det och alla införstådda nu. Vi vet att vi kommer spela där och att vi får åka buss till matcherna. Det är inga problem.

Inte heller tränaren Azrudin Valentic ser några större problem med att laget ska spela sina hemmamatcher i Gävle, men ha sin bas i Uppsala.

- Jag tror inte att det är någon nackdel för klubben. Ofta har Dalkurd haft fler supportrar på plats på bortamatcherna än i Borlänge, säger Valentic.

- Kortsiktigt kan det påverka men långsiktigt kommer klubben vinna enormt på flytten till Uppsala, fortsätter han.

Hur har de första veckorna i Uppsala varit, tycker du?
- Så klart är det inte lätt att flytta en hela förening, men klubben har gjort allt den kunnat för att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Träningsplanen är ganska bra och vi har inte behövt ställa in ett enda pass på grund av snö eller kyla. Sen finns det smådetaljer som vi måste fixa, varje dag. Det är inte optimalt, men förhoppningsvis är allt på plats när vi kommer tillbaka från träningslägret. Det finns en energi, en kunskap och en ambition i klubben för att verkligen göra klubbens organisation till toppklass i allsvenskan. Om vi lyckas återstår att se, säger Azrudin Valentic.

Publicerad 2018-01-26 kl 09:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå